Svijet
0

Moguće primirje Talibana i SAD-a

SRNA
Prema riječima evropskih zvaničnika, administracija Baraka Obame je u opasnosti da propusti historijsku priliku za mirovnu nagodbu u Afganistanu i mogući kraj sukoba 2012. godine ukoliko ne reaguje brzo i pusti zatvorenike kao odgovor na ponudu talibana da se započnu razgovori.

Taliban je najavio trećeg januara da se složio da se započnu politički pregovori u Kataru da bi se održali mirovni pregovori sa međunarodnom zajednicom, i dodaje da je očekivao oslobađanje svojih zvaničnika koji su smješteni u zatvor Guantanamo.

U međuvremenu, zvaničnici Bijele kuće kažu da je administracija razmatrala premještanje pet zvaničnika Talibana u pritvor u drugoj zemlji, za koju se vjeruje da je Katar. 

Međutim, pošto premještaj još nije obavljen, evropski zvaničnici uključeni u pregovore vrše pritisak na Washington da brzo reaguje da bi se pregovori nastavili da "tvrdokorni" pripadnici obiju strana ne bi ugrozili postupak.

"Smatramo da Washington može da se osloni na katarske vlasti dok god se ovo ima u vidu. Svjesni smo da postoji politički rizik za administraciju SAD-a jer su predsjednički izbori u toku, ali takođe smatramo da što ranije ovo uradimo, manji je politički rizik jer do novembra ova priča će biti davna prošlost", navode evropski zvaničnici.

Neke diplomate naglašavaju da je ponuda talibana da uđu u pregovore istorijski korak, te da predstavlja dramatičnu promjenu u politici, i to prvi put otkad je rat počeo. Neki spekulišu da je Obamina administracija uzdrmana napadima republikanaca zbog Obaminih akreditacija nacionalne sigurnosti. Ono što nam sada treba, kaže jedan diplomata, jeste politička hrabrost.

Michael Semple, bivši izaslanik EU u Afganistanu koji je u bliskom kontaktu sa članovima Talibana, izjavio je da je korak koji je napravio Taliban veliki i ozbiljan, te dodao da, ako obje strane budu preduzimale mjere za izgradnju povjerenja, realno je očekivati da dođe do  prekida sukoba 2012. godine.
Drugi evropski zvaničnici ne dijele Sempleovo mišljenje da može doći do prekida sukoba, prije svega zbog ogromnih razlika zaraćenih strana. Talibani insistiraju da se strane trupe potpuno povuku, dok vlada SAD-a i Kabula pregovara o "strateškom partnerstvu" koji bi omogućio dugoročne baze SAD-a u Afganistanu. Kabul i njegovi zapadni pomagači takođe insistiraju na tome da sadašnji avganistanski ustav, uključujući prava o ženama, treba da bude prihvaćen kao dio dogovora, dok se Talibani tome protive jer se, navosno, neki dijelovi ustava kose sa islamom.