Svijet
37

Svjetsko prvenstvo uz pljeskavicu "Džeko" u New Yorku

Anadolija
Foto: New York Times
Foto: New York Times
Ćevabdžinica Sarajevo u Astoriji je prema izboru prestižnog lista "New York Timesa" jedno od najboljih mjesta u New Yorku za gledanje utakmica Svjetskog prvenstva u Brazilu koje počinje u četvrtak.

Kako piše "New York Times", najbolje mjesto za gledanje utakmica Svjetskog prvenstva izvan Brazila je upravo New York, grad kojem strast za fudbalom teče kroz žile, od navijača Gane u Bronxu, Japanaca u Kips Bayju do više od 900 Bosanaca i Hercegovaca koji se u Astoriji pripremaju za svoj prvi Mundijal.

Na Svjetskom prvenstvu učestvuju 32 reprezentacije svrstane u osam grupa. Novinari "New York Timesa" su iz svake grupe izabrali po jednu reprezentaciju koju su predstavili kroz mjesto okupljanja njihovih navijača.

Svoje mjesto u uglednoj novini dobila je i ćevabdžinica Sarajevo, vlasništvo bračnog para Husković, Sarajlija koji su svoj grad napustili zbog rata.

"Ifeta Husković, kao većina muškaraca i žena iz BiH, može nabrojati svoje omiljene igrače u posljednjih 50 godina. Njen muž Ismet, čuva fotografiju FK Sarajevo iz 1984. godine, a prije početka Svjetskog prvenstva će je za sreću okačiti na zid kafića", stoji na početku teksta o ćevabžinici Sarajevo. 

U nastavku teksta se navodi kako je bračni par Husković putovao u BiH kako bi podržao ekipu na putu do prvog Mundijala. Ismet se nedavno vratio iz posjete Sarajevu, a sa sobom je ponio mnogo suvenira koje će okačiti u svom restoranu. Huskovići su naručili i novi televizor za gledanje utakmica.

"Imat ćemo veliku zabavu", rekla je Ifeta Husković, koja će svojim gostima pripremiti pljeskavicu nazvanu po Edinu Džeki, najvećoj zvijezdi bh. reprezentacije. Tu su naravno i neizostavni ćevapi.

Restoran čije zidove ukrašava panorama Sarajeva je postao mjesto okupljanja najveće bosanske zajednice u New Yorku koja broji gotovo 900 ljudi, ali i svih ostalih znatiželjnih mušterija. 

"Bosanci uvijek imaju vremena da pričaju o sportu. Oni su vrlo siromašni, ali imaju veliko srce i dušu za sport. Pričaju kako će biti ponosni. Ako Edin Džeko da gol, znam da će ulice Brazila biti bučne", rekla je Ifeta Husković.