Reakcije
152

Svjetski lideri još nisu čestitali Erdoganu, zemlje Zapada čekaju izvještaj o nepravilnostima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turska je nakon referenduma podijeljena između onih koji slave i onih koji traže ponovno prebrojavanje glasova. Većina zemalja Zapada čeka izvještaj OSCE-a o regularnosti i nepravilnostima. Još niko od svjetskih lidera nije čestitao Erdoganu na rezultatima.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je pobjedu koja će mu donijeti nove moći.

Njemačka je već imala svađu s Turskom uoči referenduma nakon što su zabranili liderima Erdoganove stranke da održe kampanju. U Njemačkoj živi 1,4 miliona Turaka koji su imali pravo glasa. Nakon rezultata njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel kazao je kako savjetuje sve da ostanu smireni i "hladne glave".

Vijeće Evrope, čija je članica i Turska, saopćilo je kako će pažljivo razmotriti sljedeće korake.

"Najvažnije je osigurati nezavisnost pravosuđa u skladu s načelom vladavine prava koje je sadržano u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima", saopćeno je iz Vijeća.

Evropska komisija pozvala je turske vlasti da traže najširi mogući nacionalni konsenzus u provedbi ovih amandmana na ustav.

Zapadni mediji objavili su stavove političkih analitičara koji su kazali da je u Turskoj na dan referenduma umrla demokratija.

Podsjetimo, prema dosadašnjim informacijama 51,3 posto birača dalo je podršku turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu za ustavne promjene koje bi mu između ostalog omogućile i ostajanje ne poziciji predsjednika sve do 2029. godine. Na drugoj strani, 48,6 posto glasača bilo je "protiv". Erdogan nije dobio većinsku podršku glasača iz Istanbula, Ankare, Antalye i Izmira, ali su ga podržali stanovnici gradova poput Bayburta, Aksaraya i Bingolua.