Referendum
142

Turci u inostranstvu glasali većinom protiv, u BiH podržali veće ovlasti Erdogana

Piše: Dž. Č.
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Skoro tri miliona stanovnika turske nacionalnosti u inostranstvu imali su pravo glasati na referendumu kojim su povećane ovlasti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Od 52 zemlje, Turci iz 35 zemalja su glasali protiv promjena, a Turci iz 17 zemalja su podržali zamjenu parlamentarnog sistema predsjedničkim.

Protiv ustavnih promjena, koje bi povećale Erdoganove ovlasti, najviše su glasali Turci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (90,4 posto), Tajlandu (87,1 posto), Španiji (86,7 posto), Bahreinu (86,4 posto) i na Novom Zelandu (82,3 posto).

Najviše glasova "za" najveću promjenu političkog sistema u savremenoj historiji Turske dali su Turci iz Libana (93,9 posto), Belgije (77,9 posto), Jordana (75,9 posto), Austrije (7,3 posto) i Holandije (69,9 posto).

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, 66,4 posto stanovnika turske nacionalnosti iz naše zemlje glasali su za ustavne promjene. Što se tiče zemalja u regionu, 57,1 posto Turaka sa Kosova glasalo je "za" na referendumu, dok ih je 59,9 posto glasalo protiv ustavnih promjena.

Podsjećamo, 51,2 posto birača iz Turske na referendumu je podržalo ustavne reforme koje su povećale ovlasti predsjednika Erdogana.