El-Asad je ubica svog naroda
617

FOTO / Svijet osuđuje pokolj u Siriji, ali ne čini dovoljno da ga zaustavi

FENA
Kafar Nubul: Djeca poslala jasnu poruku (Foto: AFP)
Pokolj koji se proteklog vikenda dogodio u sirijskom gradu Huli izazvao je oštre osude sirijskih vlasti u cijelom svijetu i sve snažniju diplomatsku izolaciju Damaska, izvještavaju u utorak svjetske novinske agencije.

U pokolju u Huli u petak je ubijeno 108 civila, među kojima veliki broj žena i djece, a promatrači UN-a su objavili da su cijele porodice ubijene u svojim domovima.

Zapadne sile koje pozivaju sirijskog predsjednika Bašara el-Asada da odstupi s položaja, nadaju se da će pokolj u Huli pokrenuti globalno raspoloženje, posebno ono glavnog sirijskog zaštitnika Rusije, prema učinkovitijem djelovanju protiv Damaska.

Međunarodni izaslanik Kofi Annan je, na razgovorima u Damasku, Asadu u utorak prenio "ozbiljnu zabrinutost međunarodne zajednice nasiljem u Siriji, posebnoe nedavnim događajima u Huli" i pozvao ga da zaustavi nasilje, oslobodi zatvorenike i u potpunosti provede mirovni plan.

Francuska, Velika Britanija, Kanada, Njemačka, Italija, Španija, Holandija i Australija, u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama, objavile su u utorak da protjeruju sirijske diplomate iz svojih prijestolnica.

I Hrvatska se u utorak pridružila međunarodnim reakcijama, "snažno osuđujući" pokolj u Huli te pozivajući sirijski režim i opoziciju da odmah prestanu sa svim oblicima nasilja i pruže punu podršku posmatračkoj misiji UN-a, javila je Hina.

"Bašar el-Asad je ubica svog naroda", rekao je listu Le Monde francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. "On mora napustiti vlast. Što prije to bolje".

Australski ministar vanjskih poslova Bob Carr je izjavio da je "pokolj više od stotinu muškaraca, žena i djece u Huli gnusan i brutalan zločin". Carr je rekao da je protjeranom sirijskom otpravniku poslova u Canbeerri rečeno da "prenese jasnu poruku da su Australci zgroženi tim pokoljem i da će tražiti jedinstveni međunarodni odgovor kako bi odgovorni snosili posljedice".

"Sirijski režim je odgovoran za užasna djela u Huli. Tko god tamo, ili drugdje, krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a korištenjem teškog naoružanja protiv vlastitog naroda mora snositi ozbiljne diplomatske i političke posljedice", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

Špansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je saopćilo da je Španija kao odgovor na "neprihvatljivu represiju režima nad stanovništvom" odlučila protjerati sirijske diplomate u Madridu i pozvala Damask "da iskoristi priliku koju mu nudi Annanov plan.

Pokolj u Huli u utorak je osudio i turski premijer Tayyip Erdogan i upozorio da postoji granica strpljenja svijeta u vezi zaustavljanja nasilja u Siriji.

"Izvršiti takvu vrstu ubistva, sramotno ubiti 50-oro nevine djece, 110 nevinih civila, dok posmatračka misija Ujedinjenih nacija izvršavaju svoju misiju u Siriji je mučenje, to je odvratno", rekao je Erdogan.

"Postoji i granica strpljenja, i vjerujem da, po Božjoj volji, postoji i granica strpljenja u Vijeću sigurnosti UN-a", rekao je Erdogan na sastanku njegove vladajuće stranke.

Sirijska opozicija pozdravila je protjerivanje sirijskih diplomata iz zapadnih zemalja i pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da donese rezoluciju kojom se dopušta upotreba sile u Siriji.

Sirijski nacionalni savjet (CNS) je izrazio "punu podršku" protjerivanju diplomata i pozvao "međunarodnu zajednicu da prekine sve diplomatske odnose sa sirijskim režimom". CNS je također pozvao Vijeće sigurnosti da donese rezluciju "koja omogućava upotrebu nužne sile u okviru poglavlja 7 Povelje UN-a kako bi se spriječili genocid i ubistva".

Rusija, međutim, koja je s Kinom dva puta uložila veto na rezolucije Vijeća sogurnosti o Siriji ali u nedjelju ipak podržala neobavezujući tekst Vijeća koji kritizira korištenje topništva i tenkova u Huli, ustrajava da krivnju za pokolj dijele i pobunjenici.

"Uzemireni smo što neke zemlje koriste ovaj događaj kao izgovor za iznošenje zahtjeva za potrebom vojne akcije u pokušaju da pod pritisak stave UN-ovo Vijeća sigurnosti", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov novinarima u Moskvi.

U telefonskom razgovoru s Kofijem Annaom u utorak Lavrov je "izrazio duboku uznemirenost zbog tragedije u Huli i istaknuo da sve strane u Siriji bez odgode trebaju odbaciti nasilje kako bi se spriječili takvi incidenti u budućnosti, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Asadova vlada je u ponedjeljak navečer ustvrdila da nema nikave veze s pokoljem, pa čak i da nema teško oružje na području Hule.