Svijet
0

Anan: Ustanku u Siriji nema kraja bez političkog rješenja

SRNA
Kofi Anan
Kofi Anan
Zamjenik međunarodnog posrednika Kofija Anana rekao je u Vijeću sigurnosti UN da ustanak protiv sirijskog predsjednika Bashara al Assada vjerovatno neće stati bez političkog dogovora vlasti i opozicije, izjavile su danas diplomate u UN.

Ananov zamjenik dodao je da se ljudi u Siriji "više ne plaše i da je malo vjerovatno da će obustaviti ustanak", kao i da "direktan kontakt sirijske vlasti i opozicije u ovom trenutku nije moguć".

U međuvremenu je portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina izjavio da Moskva ne razmišlja o promjeni stava prema krizi u Siriji i da bi pritisci na Rusiju u vezi sa ovim pitanjem bili "veoma neumjesni".

"Može se očekivati da će Ruska Federacja i dalje zauzimati konzistentnu i dobro argumentovanu poziciju", rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Putin će se za dva dana sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Fransoom Olandom tokom kraćih posjeta Berlinu i Parizu, što će biti njegova prva putovanja u inostranstvo od kada se vratio u Kremlj poslije pobjede na predsjedničkim izborima 7. maja.

Rusija je ranije, zajedno sa Kinom, blokirala pokušaje zapadnih zemalja da Asadov režim bude osuđen u rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN. Moskva apeluje da se zaustavi krvoproliće koje traje već 15 mjeseci i smatra da odgovornost za velike žrtve snose i vlasti i pobunjenici.

"Niko ne raspolaže objektivnim informacijama o masakru u gradu Huli i Rusija vjeruje da se ne treba prepuštati emocijama u ovako važnom trenutku", rekao je Peskov.

Moskva je pozvala na provođenje istrage pod okriljem posmatračke misije UN o ubistvu najmanje 108 civila, od kojih je većina likvidirana sa male udaljenosti.

Rusija tvrdi da podržava Ananov mirovni plan, a ne predsjednika Asada i njegovu administraciju.