Svijet
0

Sudan protjeruje iranskog ambasadora i povlači svog ambasadora iz Teherana

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Kako javlja službena agencija Saudijske Arabije SPA, Sudan je odlučio protjerati ambasadora i diplomate Irana iz Khartouma, u Sudanu, kao i povući svog ambasadora iz Teherana u Iranu.

Vlasti Bahreina danas su saopćile da su prekinule diplomatske odnose sa Iranom i da su iranskim diplomatama dali rok od 48 sati da napuste zemlju.

Povod za prekid bilateralnih diplomatskih odnosa između Bahreina i Irana je kriza koja je izazvana subotnjim pogubljenjem 47 osoba osuđenih za terorizam u Saudijskoj Arabiji i oštrim reakcijama Irana zbog toga što je među pogubljenima bio i vjerski lider šiitske manjine Nimr al-Nimr.

Sinoć je i Saudijska Arabija prekinula diplomatske odnose s Iranom, a iranskim diplomatskim službenicima je dat rok od 48 sati da napuste zemlju. Naime, ovakva odluka uslijedila je nakon napada na saudijska diplomatska predstavništva u Teheranu i Mashhadu u subotu navečer. 

Do diplomatske krize je došlo nakon što su vlasti Saudijske Arabije u subotu saopćile da su pogubile 47 lica osuđenih za terorizam, među kojima je i vjerski vođa šiitske manjine u toj zemlji ajatolah šejh al-Nimra.

Uslijedili su protesti tokom kojih su demonstranti zapalili zgradu ambasade Saudijske Arabije u Teheranu i konzulat u Mashhadu na sjeveroistoku zemlje. 

Izvršenje smrtne presude nad 47 osoba izazvalo je niz reakcija i osuda od lidera Evropske unije, Ujedinjenih nacija, SAD-a i sa drugih adresa, ali najoštrije reakcije stizale su iz Irana, čiji je ministar vanjskih poslova poručio da će "Saudijska Arabija za ovu politiku platiti visoku cijenu".