Svijet
0

Ujedinjeni Arapski Emirati degradirali diplomatske odnose sa Iranom

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata donijele su odluku o degradiranju diplomatskih odnosa sa Iranom na nivo kancelarije otpravnika diplomatskih odnosa i najavile smanjenje broja iranskih diplomata u toj zemlji.

Novinska agencija WAM javlja da je Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata pomenutu odluku donijelo zbog rasta tenzija nakon pogubljenja vjerskog vođe šiitske manjine Nimr al-Nimra u Saudijskoj Arabiji.

U saopćenju se navodi da su Emirati opozvali svog ambasadora Seifa ez-Zeabija iz Teherana.

"Ovaj vanredni korak je učinjen zbog sve češćih uplitanja Irana u unutrašnje poslove arapskih i zaljevskih zemalja. Ta uplitanja su u posljednje vrijeme intenzivnija nego ikada ranije“, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da su pogubile 47 osoba osuđenih za terorizam u toj zemlji, a među njima i tamošnjeg vjerskog vođu šiitske manjine al-Nimra. Iran je oštro osudio ovaj potez vlasti u Rijadu, a tokom protesta istog dana u Teheranu je zapaljena saudijska ambasada, te napadnut i konzulat u Mashhadu.

Saudijska Arabija je zbog toga sinoć prekinula diplomatske odnose sa Iranom i dala rok od dva dana iranskim diplomatama da napuste tu zemlju. Isto su danas učinile i vlasti Bahreina, dok je Sudan donio odluku o deportaciji iranskog ambasadora iz Khartuma i opozivu svog ambasadora iz Teherana.