Svijet
49

Saudijska Arabija prekinula diplomatske odnose sa Iranom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Saudijska Arabija prekinula je diplomatske odnose s Iranom, a razlog za to su tenzija između dvije bliskoistočne države nastale nakon što je Saudijska Arabija pogubila 47 osoba osuđenih za terorizam među kojima i šiitskog vjerskog lidera ajatolaha šejha Nimr al-Nimra.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir obratio se nakon što su demonstranti ušli i zapalili zgradu ambasade Saudijske Arabije u Teheranu u subotu navečer. On je kazao kako sve iranske diplomate moraju napustiti Saudijsku Arabiju u roku od 48 sati.

Mediji prenose da je Saudijska Arabija već evakuisala svoje diplomate iz Irane ističući kako je riječ o prekidu diplomatskih odnosa između dva glavna regionalna konkurenta koji se nalaze na suprotnim stranama pristupa konfliktima u Siriji i Jemenu.

Podsjećamo, Iran je žestoko osudio pogubljenje šiitskog vjerskog lidera, a predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani izjavio je kako će smrtna kazna nad Nimraom dovesti do većih sigurnosnih problema u regiji. Iran je zbog smaknuća šejha Nimra prijetio i istrebljenjem saudijske kraljevske porodice.

Vlasti Saudijske Arabije osudile su reakcije zvaničnog Teherana odbacivši kritike na račun manjkavosti pravnog sistema i sudskih procesa.