Svijet
1

Irački šiiti protestirali u Bagdadu: Traže zatvaranje saudijske ambasade

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko hiljada iračkih šiita danas je u Bagdadu protestiralo zbog pogubljenja vjerskog vođe šiita u Saudijskoj Arabiji ajatollaha Nimr al-Nimra.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade iračkog parlamenta i Ministarstva vanjskih poslova i tražili da se zatvori ambasada Saudijske Arabije u Bagdadu.

Osuđujuči pogubljenje al-Nimra, demonstranti su nosili njegove postere i uzvikivali slogane protiv saudijske vlasti. Spalili su zastave Izraela, SAD-a i Velike Britanije, kao i postere saudijskog kralja i ministra vanjskih poslova.

Uporedo s tim, grupa demonstranata je pokušala ući u hotel Rashit u kojem je smješten saudijski ambasador u Bagdadu, ali su ih u tome spriječile iračke snage sigurnosti.

Protesti koje je organizirao Pokret Sadr su mirno okončani.

Predsjednik Komisije za sigurnost i odbranu u parlamentu Iraka i član Pokreta Sadr Hakim ez-Zamili je za Anadoliju kazao da će pokrenuti parlamentarnu proceduru za donošenje odluke o zatvaranju saudijske ambasade u Bagdadu.

Vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da su pogubile 47 osoba osuđenih za terorizam u toj zemlji, a među njima i tamošnjeg vjerskog vođu šiitske manjine al-Nimra. Iran je oštro osudio ovaj potez vlasti u Rijadu, a tokom protesta istog dana u Teheranu je zapaljena saudijska ambasada, te napadnut i konzulat u Mashhadu.

Saudijska Arabija je zbog toga sinoć prekinula diplomatske odnose sa Iranom i dala rok od dva dana iranskim diplomatama da napuste tu zemlju. Isto su danas učinile i vlasti Bahreina, dok su Sudan i Ujedinjeni Arapski Emirati degradirali bilateralne odnose sa Iranom na nivo kancelarije otpravnika diplomatskih poslova.

Zabrinutost zbog aktuelne krize na relaciji između Rijada i Teherana izrazile su Ujedinjene nacije, Evropska unija, SAD, Velika Britanija i brojni drugi akteri međunarodne zajednice. Kina i Francuska danas su pozvale na smirivanje tenzija, a Rusija je izrazila spremnost da iskoristi dobre odnose sa obje zemlje i posreduje u rješavanju krize.