Klimatski poremećaji
285

Šta se dešava s planetom: Nezapamćene poplave u Evropi, požari epskih razmjera pustoše SAD

G. M.
Požari u SAD-u, poplave u Evropi (Foto: EPA-EFE)
Požari u SAD-u, poplave u Evropi (Foto: EPA-EFE)
Širom planete trenutno se dešavaju katastrofe velikih razmjera koje su, prema tvrdnjama stručnjaka, posljedice klimatskih promjena.

Dok su zapadnu i centralnu Evropu prethodnih dana zahvatile velike poplave, koje su samo u Njemačkoj odnijele najmanje 160 života, u Sjedinjenim Američkim Državama bjesne požari epskih razmjera.

U američkoj saveznoj državi Oregon, najveći aktivni požar u zemlji zahvatio je više od 147.000 hektara, što je izazvalo evakuaciju više hiljada ljudi. Više do 2.000 vatrogasaca bori se s požarom “Bootleg” - jednim od najvećih u historiji Oregona. Od izbijanja 6. jula ovaj požar je već spržio područje veće od grada Los Angelesa.

To je jedan od više od 80 velikih požara koji bjesne u 13 američkih država, potaknuti vrućinama i jakim vjetrom. Klimatske promjene povećavaju rizik od vrućeg i suhog vremena koje će vjerovatno i ubuduće poticati šumske požare, javljaju američki mediji.

Satelitski snimak požara u Oregonu (Foto: EPA-EFE)
Satelitski snimak požara u Oregonu (Foto: EPA-EFE)

Svijet se već zagrijao za oko 1,2 stepena Celzijusa od početka industrijske ere, a temperature će rasti ako vlade širom svijeta ne naprave velike promjene koje će dovesti do smanjenja emisija štetnih plinova.

Požar “Bootleg” u Oregonu, nazvan po obližnjem izvoru, prisilio je najmanje 2.000 stanovnika iz uglavnom ruralnih područja da napuste svoje domove. Do sada je uništeno najmanje 160 kuća i zgrada. Nije bilo zabilježnih smrtnih slučajeva. Vlasti su rekle da je obuzdana oko jedna trećina požara, dok je ostatak van kontrole.

John Flannigan, šef Operativne službe za borbu protiv požara, na konferenciji za novinare je intenzitet požara uporedio sa uraganom, rekavši da je iščupao drveće iz zemlje.

Vatra opustošila područje veličine Los Angelesa (Foto: EPA-EFE)
Vatra opustošila područje veličine Los Angelesa (Foto: EPA-EFE)

Požar je toliko narastao da "praktično stvara svoje vremenske prilike". Intenzivni šumski požari, poput "Bootlega", proizvode takvu energiju da mogu stvoriti takozvane "vatrene oblake". Ovi oblaci su toliko vrući i veliki da mogu stvoriti vlastite vremenske sisteme, poput uragana i gromova.

Jedan stanovnik u blizini grada Bly čiji je dom uništen, Sayyid Bey, rekao je da je izdaleka gledao kako plamen gori kroz drveće i kreće se prema njegovom posjedu.

"Sve je bilo crveno, kao da smo bili na Marsu", rekao je.

S druge strane, velike dijelove Evrope pogodile su velike poplave. Samo u Njemačkoj je poginulo više od 160 ljudi, a vodene bujice su harale selima, odnoseći kuće, ceste i mostove.

U Njemačkoj bujice nosile sve pred sobom (Foto: EPA-EFE)
U Njemačkoj bujice nosile sve pred sobom (Foto: EPA-EFE)

Kako se voda povlači, zvaničnici procjenjuju posljedice koje su ostavile bujice u zapadnoj i južnoj Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj. Ove poplave su bile oštro upozorenje da su neophodne jače brane, nasipi i odvodni sistemi kao i dugoročno sprječavanje klimatskih promjena, jer nekada rijetki vremenski poremećaji postaju sve češći.

Naučnici kažu da je veza između ekstremnih vremenskih prilika i globalnog zagrijavanja nesumnjiva, a hitnost da se nešto učini u vezi s klimatskim promjenama neupitna.

Naučnici još ne mogu sa sigurnošću reći jesu li klimatske promjene uzrokovale poplavu, ali insistiraju na tome da su tome sigurno doprinijele ekstremne vremenske neprilike koje su se pojavile od zapada SAD-a i Kanade preko Sibira do Evrope.

Naučnici upozoravaju da će povećanje globalne temperature imati razarajući efekat na prirodu jer će uzrokovati nepovratne promjene u mnogim ekosistemima i, posljedično, gubitak bioraznolikosti.

Stoga je potrebna hitna, odlučna akcija!