Odata počast
91

Zvaničnici Kantona Sarajevo obilježili 2. maj: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo i godišnjice za odbranu Predsjedništva BiH predstavnici boračkih udruženja kantonalnih i općinskih vlasti položili su cvijeće i odali počast na mezarju Kovači, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i drugim spomenicima.
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) ukazao je ovom prilikom na značaj čuvanja kulture sjećanja. Ona, kako ističe, mora nadjačati kulturu zaborava.

"Drugog maja je sigurno bila jedna od odlučujućih bitaka - kako političkih tako i vojnih. Neprijatelj i agresor htio je da zauzme Predsjedništvo, da zauzme medije, da zauzme komunikacijske centre, čemu su se jednom organizovanom akcijom suprotstavili branioci grada Sarajeva", rekao je Osmanović.

Istakao je da je poruka koju želi poslati da agresor nije uspio.

"Prijetili su da će nestati jedan narod, mi nismo nestali. Mi ćemo ovdje biti do sudnjeg dana. Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, oni će se sjećati ratnih zločinaca i mi ćemo ovdje uvijek dolaziti. Ovo je naše sveto mjesto, ovdje leže 1.503 šehida i poginula branitelja", naglasio je Osmanović.

Delegacije su odale počast i položile cvijeće na spomen-groblju Lav, spomen-mezarju Stadion, Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Općine Novi Grad te Aleji veterana na groblju Vlakovo.

Podsjetimo, na današnji dan 1992. godine odbranjena je nezavisna i samostalna BiH.