Neodgovorno ponašanje
97

U Tuzli mijenjaju kazne za nesavjesne građane: Ko izazove požar platit će i do deset hiljada KM

A. K.
Tuzlanski vatrogasci tokom posljednje velike intervencije
Tuzlanski vatrogasci tokom posljednje velike intervencije
Svako proljeće sa sobom donosi i nesavjesno ponašanje građana Tuzle koji vršeći spaljivanje otpada na otvorenom gube kontrolu nad vatrom te izazivaju požare većih razmjera.

Nadležni su zbog toga prinuđeni pristupiti izmjenama kaznene politike koja sada predviđa znatno veće novčane iznose i do deset hiljada KM.

S dolaskom proljeća, tuzlanskim vatrogascima je nametnut veliki obim posla zbog nastalih požara koji su uglavnom izazvani ljudskim faktorom. Dva najveća požara su zabilježena u naseljima Bojići i Trakilovići, a gašenje vatre otežavalo je minirano područje.

Sve raspoložive ekipe su bile na nogama, a utvrđeno je da je uzrok izbijanja vatre nesavjesno ponašanje građana. Kako saznaje Klix.ba, nadležni su na tragu tome ko bi mogao biti u pitanju, a Gradsko pravobranilaštvo priprema krivične prijave.

"Tokom gašenja požara koji se prostirao na površini većoj od 50 hektara, vatrogasci nisu mogli ulaziti u požarište jer je riječ o miniranom području. Zbog velike površine morali smo angažovati veliki broj naših pripadnika, članove službe zaštite i spašavanja, kao i tehniku sa kojom raspolažemo", kazao je za Klix.ba starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla Jasmin Jahić.

Čekali na vjetar da zapale vatru

On navodi da u ovom slučaju nije vršeno paljenje biljnog otpada na poljoprivrednoj parceli, već zapuštenom lokalitetu.

"Postoje indicije da su oni čekali stvaranje jakog vjetra kako bi izvršili paljenje korova te na takav način zahvatili veće područje. U toku gašenja požara bilo je nekoliko eksplozija od zaostalih neeksplodiranih ubojitih sredstava, ali vatrogasci nisu bili ugroženi. S druge strane, da je vjetar promijenio smjer došlo bi i do ugrožavanja kuća. Na svu sreću to se nije desilo", dodaje Jahić.

Požari na niskom rastinju vatrogascima zadaju prilično kompleksan posao, stvara se velika šteta, a prije nekoliko godina upravo u Tuzli je zabilježena i smrtno stradala osoba. Zbog prilično negativnog trenda nadležni su bili prinuđeni izmijeniti, odnosno dopuniti odluku o komunalnom redu, tačnije njenih članova koji su vezani za propisane kazne.

Nove kazne

"Kazne u ranijoj odluci su bile prilično niske te je najniža iznosila 50, a najveća hiljadu konvertibilnih maraka, što nije budilo svijest građana po tom pitanju. Sada se mijenjaju dva člana – 86 i 105 koji tretiraju zabranu loženja vatre na otvorenom te spaljivanja otpada. Uz to smo izvršili i dodatnu korekciju članova 168 i 170, a gdje smo povećali kazne. One sada za fizička lica iznose od dvije do tri hiljade KM, a za pravna lica od tri do deset hiljada maraka, s tim da bi za odgovorna lica u pravnom licu bile od tri do pet hiljada KM", kaže za Klix.ba pomoćnik tuzlanskog gradonačelnika za komunalne poslove izgradnju i poslove mjesnih zajednica Miralem Mulać.

Vjeruje da će rigoroznija kaznena politika dati efekte u sprečavanju nemilih događaja vezano za požare koji sa sobom mogu donijeti nesagledive posljedice za građane te njihovu, ali i gradsku imovinu u cijelosti.

"Kada je riječ o posljednjem požaru u naseljima Bojići i Trakilovići, mi smo našem pravobranilaštvu proslijedili predmet vezano za podnošenje krivične prijave protiv NN osoba, a znajući tačnu lokaciju, interno smo doznali koje osobe bi mogle biti osumnjičene. Ali, čekat ćemo da se zvanične procedure provedu i nesavjesni građani sankcionišu", zaključio je Mulać.

Izmjena i dopuna odluke o komunalnom redu predložena je od Gradskog štaba civilne zaštite, zatim je kreirana i usvojena od kolegija gradonačelnika, a sada slijedi njeno razmatranje i podržavanje, odnosno zvanično donošenje od Gradskog vijeća Tuzle.