Da li je licemjerno?
199

Šta je govorio predstavnik Emirata: U Srebrenici se desio genocid, ne glasamo "za" zbog destabilizacije

F. H.
Mohamed Abushahab
Mohamed Abushahab
Stalni predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata u UN-u Mohamed Abushahab je prije glasanja o Rezoluciji o Srebrenici u kojem je ostao suzdržan pokušao obrazložiti glas, ali i naglasiti da ova država bez dileme priznaje da se u Srebrenici desio genocid.

Abushahab je svoje izlaganje počeo podsjećanjem na najmlađu žrtvu genocida, bebu koja je 2012. godine pronađena u masovnoj grobnici, a kojoj je majka dala ime Fatima kako nišan ne bi bio bez natpisa na dženazi 2013. godine. Beba Fatima Muhić je ujedno i najmlađa žrtva genocida, a sahranjena je kraj mezara oca i amdiža.

"Ono što se desilo u Srebrenici je genocid, ovo je utvrđena činjenica koju su utvrdili najveći međunarodni sudovi. U balkanskim ratovima, genocid u Srebrenici je dobro dokumentovan i služi kao podsjetnik horora koje nijedna zajednica ne treba da pretrpi. Riječima i djelom smo uvijek stajali uz našu braće i sestre koji su se suočili sa nezamislivim hororima u BiH", kazao je Abushahab.

On je naveo da su Emirati među prvimodgovorili humanitarnom pomoći, da su trupe služile na Balkanu i da su od tada podržavali sve partnere na putu obnove i pomirenja.

"Naravno snažno podržavamo sadržaj nacrta Rezolucije, žrtve i način na koji su ubijene ne smiju nikada biti zaboravljene. Njihove porodice zaslužuju najveće poštovanje po ovom pitanju. Izrada incijativa za obrazovanje, osuda zločina i izvršitelja, identifikacija i dostojna sahrana žrtava genocida i procesuiranje izvršilaca koji još nisu suočeni sa pravdom su namjere vrijedne pune podrške Mi snažno osuđujemo bilo koji i sve pokušaje da se negira ili minimalizuje genocid u Srebrenici. Sa tim na umu, podvlačimo naše neslaganje sa vremenom i procesom nacrta ove Rezolucije. Jako nam je žao da je rasprava oko rezolucije pokazala veliku politizaciju", kazao je Abushahab.

Nakon toga je Abushahab počeo sa pričom kako je mir na Balkanu krhak i da su napori da se riješe razmirice zaustavljene, da je negdje došlo i do nazadovanja.

"Oni koji djeluju u regionu nisu uspjeli da izvrše svoje obaveze i kao rezultat, međuetničke tenzije su podignute. Ključno je da svi ostanemo fokusirani na promoviranju pomirenja u regiji koji je očajnički potreban. Sjećanje na Srebrenicu ne smije biti eksploatisano za političku korist ili postati uzrok za produbljenje podijela. Diplomatiji je trebalo dati više vremena. Ozbiljnost zločina zahtjeva da ne dozvolimo da hitnost nadvlada važnost jedinstva i potrage za pravdom i sjećanjem. Ovo je razlog zašto UAE će ostati suzdržane. Naš glas treba razumjeti samo i samo u kontekstu destabilizacije koju bi usvajanje moglo imati na Balkanu", kazao je Abushahab.

On je kazao da suzdržanost treba da podvuče obavezu da se smanje tenzije i ohrabri deeskalacija.

"Današnje glasanje i ono što je vodilo mora biti podsjetnik da se promoviše tolerancija i da se preventuje pojava mržnje i netolerancije", zaključio je Abushahab.

Dakle, u svome nastupu Emirati nisu negirali genocid, ali su ostali suzdržani očito zbog toga što je propaganda da će usvajanje rezolucije dovesti do nemira urodila plodom. Emirati će imati priliku da usvajanjem Rezolucije o genocidu u svome Parlamentu i odgovarajućim potezima, barem malo isperu sramotu koju su nanijeli time što su ostali suzdržani.