Značaj prevencije
106

Lagumdžija: Rezolucija o Srebrenici sada je potrebnija svijetu nego nama

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: FENA)
Zlatko Lagumdžija (Foto: FENA)
Ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija izjavio je da je Rezolucija o Srebrenici trenutno potrebnija svijetu nego nama, jer je njena važnost u jačanju međunarodnog prava, suočavanju s istinom o genocidu, borbi protiv njegovog negiranja te prevenciji budućih zločina.

Lagumdžija je govorio danas na Forumu "Rezolucija u uspostavi međunarodnog dana refleksije i komemoracije genocida 1995. u Srebrenici".

Sa ovim dokumentom, kazao je Lagudžija, namjera je da se da podrška jačanju međunarodnog prava u vremenu u kojem se dešavaju brutalna ubijanja civila u Gazi, kada vidimo ubijanje civila u Ukrajini i mnogim drugim dijelovima svijeta gdje su očigledno narušena osnovna ljudska prava koja idu ka tome čak da se može očekivati da bi na nekim drugim dijelovima svijeta moglo doći do ponavljanja ili novih zločina genocida.

Svjetski primjer

"Naše je stanovište bilo da Srebrenica može biti svjetski primjer kako da se upozori svijet da se tako nešto ne smije događati, a i ako se dogodi - da će biti sankcionisano u skladu s međunarodnim pravom", kazao je Lagumdžija.

Intencija je bila da Rezolucija definira obavezu u aktivnosti ugrađivanja učenja o genocidu u Srebrenici u obrazovne programe širom svijeta, kao faktor prevencije i genocida u budućnosti i u konačnici faktor sprečavanja negiranja genocida kao praktične pripreme za ponavljanje genocida.

"Svijetu treba više nego nama. Treba nešto značiti međunarodnoj zajednici, treba značiti Ujedinjenim nacijama jer, kao što je svojevremeno i generalni sekretar UN-a Kofi Anan rekao, Srebrenica je najveća mrlja na savjesti UN-a od njihovog nastajanja. Mi ne možemo vratiti mrtve. Mi znamo šta se dogodilo. Genocid je presuđen", naglasio je Lagumdžija.

Munira Subašić (Foto: FENA)
Munira Subašić (Foto: FENA)

Pored negiranja genocida i opstruiranja Rezolucije ističe da ona "djeluje kao preventivna mjera protiv regionalne nestabilnosti i ponavljanja zločina i projekata kojima je presuđeno u Hagu".

"Rezultat izglasavanja Rezolucije  je da ćemo mi već ove godine u zgradi UN-a obilježiti Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Ali za pet godina, deset, svake godine 11. juli će biti dan kada će zbog usvojene Rezolucije UN pozivati cijeli svijet da im se pridruži u obilježavanju. To je ključna stvar", kaže Lagumdžija. 

Najavio je da se 11. jula planira obilježiti u UN-u prvi put Međunarodni dan sjećanja po toj rezoluciji. Majke Srebrenice i Memorijalni centar 1. jula izložbom otpočinju dvosedmične prigodne aktivnosti u UN-u o genocidu u Srebrenici.

Podrška reisa Kavazovića

Ukazao je da imamo dio struktura u BiH koje su protiv pravog imenovanja genocida u Srebrenici i njihovo negiranje genocida upućuje na to da oni pokušavaju da stvore teren, da se na neki način amnestira Srebrenica, ne bi li sutra imali mogućnost da ponovo hladno i nekažnjeno krenu u nešto slično, na nekom drugom ili na istom mjestu.

Na kraju se zahvalio reisul-ulemi Husein ef. Kavazoviću. On je bio od samog početka aktivno uključen u čitav projekat. Njegova podrška, kako kaže, je bila ogromna. Komunikacija koju reisul-ulema i njegov tim imaju u svijetu bila je od neprocjenjive važnosti.

Na Forumu se obratila i predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić koja je kazaka da je usvajanje Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine u Generalnoj skupštini UN-a više važno onima koji negiraju genocid, veličaju ratne zločince i vrijeđaju majke Srebrenice, jer će bar neko od njih saznati pravu istinu.

Subašić je naglasila da je Rezolucija također bitna jer će svi poslije smrti majki Srebrenice nastaviti obilježavati 11. juli, kako se nikada Srebrenica ne bi zaboravila.

Na kraju je zaključila da bez istine nema pravde, a da bez pravde nema povjerenja.