Zatišje na bajram
33

"Čudna" tišina na sjeveru Pojasa Gaze: Palestinci opisali dan bez granatiranja i pucnjeva

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dok se napadi nastavljaju u južnoj Gazi, stanovnici na sjeveru Pojasa kažu da je današnji dan protekao u neobičnoj tišini.

"Od jutros smo osjetili iznenadno smirivanje, bez pucnjave ili bombardovanja… Čudno je", rekao je Haitham al-Ghura (30) iz sjevernog područja Pojasa Gaze.

Dopisnici novinske agencije AFP javili su da od zore nije bilo izvještaja o napadima ili granatiranju. Kratak predah u borbama omogućio je vjernicima rijedak trenutak zatišja na praznik Kurban-bajram.

Zvuk molitvi putovao je nekim od uništenih i napuštenih ulica grada Gaze. Za mnoge, prekid borbe nikada ne može vratiti ono što je izgubljeno.

"Izgubili smo mnogo ljudi, mnogo je razaranja", rekla je Umm Muhammad al-Katri iz izbjegličkog kampa Jabalia u sjevernoj Gazi.

Prema najnovijim podacima, najmanje 37.296 Palestinaca je ubijeno u Gazi, također većinom civila, od početka rata u oktobru, navodi ministarstvo zdravlja Palestine.

Dok je na sjeveru Pojasa vladala neobična tišina, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant posjetio je područje u južnoj Gazi obećavajući da će se rat nastaviti.

"Na granici Pojasa Gaze, zajedno sa pustinjskim patrolnim bataljonom, izraelske snage nastavljaju borbu... i šalju se u odgovarajuće misije u svkom sektoru u zraku, na moru i na kopnu", rekao je Gallant, prenosi AL Jazeera.