Svijet
105

Snage IDIL-a samo jedan kilometar udaljene od Bagdada

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Militanti Islamske države (IDIL) nalaze se samo jedan kilometar od Bagdada, a redovi Al-Kaide potpomažu ih u odbrani od američko-arapskih napada u Siriji.

Prema podacima Fondacije za pomirenje na Bliskom istoku IDIL se opasno približava glavnom gradu Iraka, a zadnje informacije prikupljene u ponedjeljak ujutro govore da su militanti od grada udaljeni tek nešto više od jedan kilometar.

"Prvo se govorilo da se to ne može desiti, a sada su veoma blizu. Obama je rekao kako je precijenio sposobnost iračke vojske. Upravo će se za nekoliko dana vidjeti da oni zapravo mogu puno, puno manje nešto što se očekuje", objašnjava neimenovani zvaničnik Fondacije, a prenosi The Independent.

Uz vijest o napredovanju prema Bagdadu, Al-Kaida i IDIL prevazilaze razlike i ukrštaju oružje u borbi protiv američko-arapske kampanje bombardovanja položaja militanata u Siriji.

Podsjećamo, Al-Kaida i IDIL su bili u oružanom sukobu u posljednjih nekoliko mjeseci. Islamska država svoje korijene može pronaći u iračkoj Al-Kaidi, ali se jezgro ove terorističke organizacije odreko IDIL-a zbog brutalnih sredstava borbe.