Svijet
10

Borci IDIL-a na pragu Bagdada, civilima u Kobaniju prijeti masakr

Klix.ba
(Foto: EPA)
Borci IDIL-a su veoma blizu pobjede na dva fronta, a suprotstavljaju im se slabo naoružane lokalne snage. Islamistički ekstremisti su blizu zauzimanja ključnog sirijskog grada duž granice s Turskom i cijele provincije Anbar, čime bi praktično bili na pragu Bagdada.

U nedjelju je komadant američke vojske rekao da je vojska IDIL-a stigla na samo 25 kilometara od bagdadskog aerodroma. Američka vojska je izvela napade helikopterima, koji su bili izloženi velikoj opasnosti s obzirom na to da su letjeli veoma nisko. Bio je to jedini način borbe protiv IDIL-a.

IDIL kontroliše oko 80 posto provincije Anbar, rekao je predsjednik vijeća Sabah Al-Karhout. Militanti drže u okruženju Haditha, posljednji veliki grad u Anbaru, koji još uvijek nije u rukama IDIL-a. Šef policije u provinciji Anbar, general Ahmed Saddak, poginuo je tokom vikenda u konvoju koji je naišao na bombu.

Ako Anbar padne, sunitski ekstremisti će vladati od iračkog glavnog grada do Raqqe u Siriji.

Iračka vojska i vojska iz Anbara prijeti da će položiti oružje ako američka vojska ne interveniše. Vojnici nisu uvježbani niti imaju adekvatno oružje. Do sada je poginulo ili povrijeđeno oko 1.800 vojnika iz Anbara. Iračka vlada ne želi američku vojsku na tlu, a američki predsjednik Barack Obama za sad ne namjerava izvesti takav napad. Iračani nisu tražili dodatne američke trupe.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da SAD neće poslati dodatne snage za borbu na tlu.

SAD i saveznici su izveli najmanje devet zračnih napada na IDIL u Iraku i Siriji u subotu i nedjelju. Ubijeno je više od 30 boraca IDIL-a, koji su bili u konvoju zapadno od Ramadija.

Uprkos napadima, IDIL i dalje napreduje. Militanti kontrolišu veći dio grada Kobanija, koji je veoma blizu Turske. Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura je rekao da će se dogoditi masakr 12.000 civila ako IDIL zauzme grad.