Svijet
48

Al-Kaida želi udružiti snage sa IDIL-om u borbi protiv zapadnih sila

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Analitičari i obavještajci smatraju da Al-Kaida koristi vazdušne udare koalicionih snaga u Siriji kako bi pružila ruku pomirenja odmetnutoj Islamskoj državi.

Al-Kaida tako želi staviti po strani sve razmirice s drugom terorističkom organizacijom i udružiti snage u borbi protiv zapadnih sila, javlja AP.

Analitičari pomno prate sve Al-Kaidine pokušaje za pomirenjem s Islamskom državom, a iako se ono ne očekuje tako skoro, postoje dokazi da dvije terorističke grupe sarađuju na ratištima.

"Ono što vidimo jest da lokalni zapovjednici sklapaju primirja. Definitivno postoje područja na kojima se dvije grupe ne bore međusobno“, kaže analitičar Tom Joscelyn.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je i kako su Islamska država i Al-Kaidina saveznička grupa Al-Nusra također prestale s međusobnim borbama otkako su počeli zračni udari zapadnih saveznika.

Član Komiteta za obavještajna i vojna pitanja Američkog senata, senator Angus King, izjavio je da je vjerovatno da dvije grupe sarađuju, bar na taktičkom nivou, ali da između njih sigurno ne postoji saglasnost.

Pomirenje sa vođama Al-Kaide omogućilo bi IDIL-u korist od široke međunarodne mreže koju Al-Kaida ima, ali bi ovu ekstremističku grupu istovremeno ograničilo u izvođenju sopstvenih napada.

Ekstremisti IIDIL-a zauzeli su oko trećinu teritorije Iraka i Sirije, a njihovo napredovanje bilo je povod za vazdušne udare koalicionih snaga predvođenih SAD u obje države.

Podsjetimo, Islamska država izgnana je iz Al-Kaide zbog nepoštivanja naredbi Aymana al-Zawahirija. Koliko je poznato još nisu odgovorili na Al-Kaidine pokušaje pomirenja.