Svijet
17

Zašto arapske zemlje sve manje podržavaju Amerikance u borbi protiv IDIL-a

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki vojni avioni nastavljaju bombardovati mete Islamske države (IDIL) u Siriji, ali njihovi saveznici koji su ih do sada podržavali, sve manje su uključeni u ove napade.

Iako je prije tri mjeseca predsjednik SAD-a Barack Obama objavio da će zračni napadi biti zajednička operacija SAD-a i više arapskih država, u decembru su Amerikanci izveli 97 posto svih zračnih napada, dok su ostali saveznici u prvoj polovini ovog mjeseca izveli svega dva napada.

Reuters piše da je više neimenovanih američkih zvaničnika istaklo da se koalicioni partneri pribojavaju jačanja režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ukoliko se zračni napadi nastave dosadašnjim intenzitetom.

Zračni napadi, prema svemu sudeći, pomažu Assadu da se fokusira na borbu protiv sirijskih pobunjenika koji traže podršku Washingtona.

Amerikanci su do sada u Siriji izveli 488 zračnih napada, a kako prenosi Reuters, IDIL uspijeva odoliti ovim napadima tako što svoje operacije sve manje izvršavaju na otvorenom, a svoje militante usmjeravaju u civilna područja koja koalicione snage nastoje izbjeći prilikom bombardovanja. Ova strategija znatno smanjuje efikasnost napada, što je također jedan od razloga zašto arapske zemlje odustaju od zračnih napada.

"Sada nije momenat za grešku pogađanja civilnih područja. Postoje mete koje moramo pogađati sa efikasnošću sa kojom smo to do sada činili“, rekao je za Reuters neimenovani diplomata.

General James Terry, koji vodi operaciju protiv IDIL-a, istakao je da su zračni napadi nanijeli značajnu štetu IDIL-u.

Ipak, informacije s terena govore drugačije, a sirijski zvaničnici smatraju da zračni napadi koalicije nisu značajno doprinijeli slabljenju IDIL-a.

Štaviše, Assad tvrdi da je IDIL, zahvaljujući zračnim napadima, regrutovao nove članove u svoje militantne grupe na terenu i to od civilnog stanovništva koje živi u blizini mjesta gdje su zračni napadi izvršeni, piše Reuters.