{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od gerile do osvajača: Kako se IDIL promijenio?

18.10.2014. u 19:58
70
240
Od gerile do osvajača: Kako se IDIL promijenio?
70
Od gerile do osvajača: Kako se IDIL promijenio?
Pitanje koje muči brojne svjetske zvaničnike jeste kako su tako male grupe boraca Islamske države (IDIL) zauzele tako velike dijelove Sirije i Iraka, ali i kako nastavljaju sa odbranom te teritorije, dok istovremeno vrše napade u drugim krajevima regije, piše CNN.
Prema posljednjoj procjeni CIA-e, IDIL ima svega između 20 i 31 hiljadu boraca. Međutim, IDIL-ovi militanti su došli u posjed brojnih aviona, tenkova kao i druge teške artiljerije koja im je omogućila da doslovno pregaze kurdske vojne snage.

Posebno važni za vojnu ofanzivu IDIL-a jesu vojni avioni koje su nedavno zaplijenili. Uz pomoć ovih letjelica, IDIL može s lakoćom ciljati kopnene trupe i tešku artiljeriju, te tako dodatno napredovati u osvajanju novih teritorija, Mosul Dama i Kobanija.

Vojni analitičari su uporedili IDIL-ovu ofanzivu sa onom njemačkih nacista u Drugom svjetskom ratu. IDIL napada brzo i dobro koordinira svoje akcije.

Njihova "specijalnost" je i napad na protivnika sa krila, te likvidacija svih protivničkih boraca koji se povlače. Na ovaj način IDIL vodi i psihološki rat.

Kobani je grad kojeg IDIL još uvijek nije uspio zauzeti upravo zato što nisu mogli primijeniti svoju strategiju. Njihovo napredovanje zaustavile su ulične borbe u ovom gradu.

Zahvaljujući lošoj organizaciji vojnih jedinica Sirije i Iraka, te avijaciji koju su zaplijenili, IDIL će nastaviti ostvarivati vojni uspjeh u ovoj regiji, navodi CNN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: