Svijet
0

Sjeverna i Južna Koreja započele razgovore o spajanju porodica

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjeverna i Južna Koreja u ponedjeljak su u pograničnom mjestu započele razgovore o nastavku spajanja porodica razdvojenih Korejskim ratom u ranim 1950-im godinama, saopćili su zvaničnici u Seulu.

Razgovori među zvaničnicima Crvenog križa dvije suparničke zemlje u Panmunjomu omogućeni su nakon sporazuma postignutog u ovom mjesecu koji je ublažio napetosti koje su zaprijetile pokretanjem rata. Napetosti su buknule nakon eksplozije mine u kojoj su osakaćena dvojica južnokorejskih vojnika za koju je optužen Sjever.

Krajnje emotivna spajanja porodica nisu se desila od početka prošle godine. Većina aplikanata je u sedamdesetim godinama života ili je starija i očajnički želi vidjeti najvoljenije prije smrti, prenosi AP.

Brojni Korejci čak ni ne znaju da li im je rodbina s druge strane granice još živa jer im njihove vlade zabranjuju razmjenu pisama, telefonske razgovore ili email poruke.

Planirana spajanja nisu još sigurna. Suparničke Koreje imaju dugi istorijat neuspjeha u naporima na pomirenju.

Neki strani analitičari još su skeptični prema međukorejskim vezama zbog spekulacija da će Sjeverna Koreja ispaliti, kako ga naziva, satelit kako bi proslavila 70. rođendan vladajuće stranke. Slična ispaljivanja u prošlosti izazivala su međunarodne napetosti jer su ih Južna Koreja i druge zemlje nazivale prikrivenim testovima dugometnih projektila.

Oko 22.500 Korejaca učestvovalo je u kratkim spajanjima - 18.800 lično a ostali video putem - tokom perioda detanta. Nikome od njih nije pružena druga prilika da se sastane sa svojim rođacima, sudeći po južnokorejskom Crvenom križu.

Južnokorejski zvaničnici već dugo pozivaju na redovnija spajanja porodica i širenje broja ljudi koji učestvuju u njima. Sjeverna Koreja zabrinuta je da bi to moglo otvoriti zemlju prema bogatijoj i uticajnijoj Južnoj Koreji i zaprijetiti neometanoj vladavini stranke na vlasti.

Dvije Koreje još su podijeljene najutvrđenijom granicom na svijetu jer je Korejski rat iz perioda 1950-53. godine okončan primirjem a ne mirovnim sporazumom.