Svijet
18

SAD: Bosanka optužena za pomaganje teroristima Al Kaide i IDIL-a

Klix.ba
Mediha Salkičević
Mediha Salkičević
Bosanka Mediha Medy Salkičević (34) iz Schiler Parka u Ilinoisu optužena je u petak u Chicagu za zavjeru i pružanje materijalne podrške i resursa teroristima terorističke organizacije Al Kaide i IDIL-a, javlja Chicago Tribune.

Mediha je u pritvoru otkako je uhapšena u petak poslijepodne u Chicagu, Tužitelji su danas zatražili od američkog sudije Jeffreyja Colea da naredi njeno premještanje u St. Louis kako bi se suočila s optužbama. Oni tvrde da postoji opasnost da Mediha pobjegne jer ima značajne veze sa BiH, gdje pravi kuću i gdje joj žive roditelji.

Asistentica američkog tužitelja Angel Crull je također rekla da je Mediha zbog podrške ekstremistima veoma opasna po zajednicu.

No, Medihina advokatica Andrea Gambino tvrdi da je Salkičevićeva brižna majka koja nema kriminalni dosije, kao ni razlog za bijeg.

"Ona želi da njena porodica bude sigurna, želi se brinuti za svoju djecu i 'očistiti' svoje ime", izjavila je Gambinova.

Međutim, Colea tvrdi da je potencijalna zatvorska kazna od 30 godina dovoljan motiv Medihi da pobjegne. Dodao je da je Medihin pasoš oduzet te da vjerovatno ne može napustiti zemlju. Cole je rekao da će se o ovom slučaju izjasniti u utorak.

Mediha je pri ulasku u sudnicu imala osmjeh na licu te podignutu šaku u zraku. Članovima porodice je gestikulacijama pokazala da podignu glavu i da ne plaču.

Prema optužnici, Mediha je jedna od pet optuženih osoba porijeklom iz BiH, a među njima je još jedna žena iz Rockforda. Optuženi su za organizovanje zavjere na različite načine, uključujući društvenu mrežu Facebook. Koristili su i druge načine, emailove, mobitele i druge društvene mreže. Koristili su kodne riječi kao što su "braća", "lavovi", "bosanska braća" i druge.

Salkičevićeva je prebacivala novac također optuženom Ramizu Zijadu Hodžiću u St. Louis. Tužitelji navode da se novac potom slao teroristima u Siriji, Iraku i drugim državama.

Plaćanje se vršilo putem PayPala i Western Uniona. Novac je stizao i porodicama terorista. Salkičevićeva je bila upoznata gdje novac završava. Od 2013. godine je napravila barem tri transakcije, jednu u augustu 2013. godine od 1.500 dolara, drugu u oktobru 2013. godine od 1.200 dolara te treću u januaru 2014. godine od 1.062 dolara.

Osim Salkičevićeve, u optužnici su navedena imena Ramiza Zijada Hodžića (40), njegove supruge Sedine Unikić Hodžić (35) i Armina Harčevića, svi iz okruga St. Louis. U optužnici su još Nihad Rošić (26) iz New Yorka te Jasminka Ramić (42) iz Rockforda.

Krajem 2013. godine Ramiz Hodžić je poslao Medihi Salkičević fotografiju dvije snajperske puške, a ona je odgovorila kako se nada da će biti dobro iskorištene.

Cole je izrazio zabrinutost time što je Salkičevićeva bila radosna što će puške uskoro biti korištene za ubijanje ljudi.

"Ovdje se vidi odobravanje i zadovoljstvo zbog onoga što donosi smrt", kazao je on.

Tužitelji su na sudu rekli da je Salkičevićeva uhapšena prilikom zaustavljanja u saobraćaju. Policiji je rekla da je krenula da produži pasoše svojoj djeci, dvjema najmlađim kćerkama s obzirom da planira otputovati u BiH u martu.

Nakon što je uhapšena, Mediha je odvedena u sjedište FBI-a gdje su agenti obavili dvosatni razgovor s njom bez prisustva advokata. Ona je potvrdila da su profil na Facebooku i PayPal račun njeni.

Salkičević je proteklih pet godina radila kao nadzornica u kompaniji Alliance Ground International, koja se bavi robom koja dolazi i odlazi sa aerodroma O'Hare.

Gambinova je rekla da njena klijentica radi kasne noćne smjene sedam dana u sedmici te da njen poslodavac govori samo najbolje o njoj.

Mediha je rođena u BiH, a u SAD je izbjegla zbog rata devedesetih godina.