Svijet
34

Uhapšeni Bosanci u SAD-u koristili kodirane izraze na Facebooku

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Šest osoba porijeklom iz BiH uhapšeno je jučer u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da su slali novac i oružje u Islamsku državu. Američki mediji pišu o načinima na koje su članovi grupe komunicirali međusobno.

U optužnici je navedeno da su osumnjičeni koristili kodirani jezik u svojoj komunikaciji putem emaila i društvenih mreža. Mjesta u Iraku i Siriji nazivali su "plaža", piše AP.

Osim ovog, oni su koristili i riječi kao što su "braća" i "lavovi", što su termini kojima su označavali militante. Oni su imali i posebne riječi za brojne druge pojedinosti o kojima su razgovarali.

Ipak, oni su u svojoj komunikaciji koristili i direktne izraze kao što su "mučenici" ili "mudžahedini" kojima su zapravo privukli pažnju američkih sigurnosnih agencija.

Šest Bosanaca je optuženo za zavjeru i finansiranje terorista. Oni su navodno slali oružje, vojnu uniformu, novac i borbenu opremu izvjesnom Abdullahu Rami Pazaru, Bosancu koji je 2013. iz SAD-a otputovao u Siriju kako bi se priključio IDIL-u.

Osumnjičeni su navodno novac prebacivali u Tursku i Saudijsku Arabiju trećim osobama koji su ga kasnije slali pripadnicima IDIL-a.

Naknadno je otkriveno da su članovi grupe jedni drugima putem društvenih mreža slali video snimke i fotografije koje su bile povezane sa njihovim planovima finansiranja terorista.

Mediha Medy Salkičević, jedna od šest uhapšenih, pojavila se danas na sudu u Chicagu.

Advokat Salkičevićeve naglasio je da je njegova klijentica nevina dok se ne dokaže suprotno.

Osim Salkičevićeve, optužnica je podignuta i protiv Ramiza Hodžića (40) i njegove supruge Sedine (35), Armina Harčevića (37), Nihada Rosića (26) i Jasminke Ramić (42).