{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SIPA nakon hapšenja bh. državljana u St. Louisu nastavlja istragu i u BiH

Piše: E. F./Klix.ba
10.2.2015. u 13:45
16
43
SIPA nakon hapšenja bh. državljana u St. Louisu nastavlja istragu i u BiH
16
SIPA nakon hapšenja bh. državljana u St. Louisu nastavlja istragu i u BiH
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Nakon što je u S. Louisu uhapšeno šest bh. državljana zbog sumnje da su finansirali i pomagali Islamsku državu, trag njihovog djelovanja prati se i u našoj zemlji.
Naime, kako nam je potvrđeno u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, naša zemlja, odnosno SIPA, je od nadležnih organa Sjedinjenih Američkih Država zaprimila zvaničnu informaciju koja se odnosi na državljane BiH, osumnjičene za terorizam u vezi sa pružanjem finansijske podrške IDIL-u.

"S tim u vezi, Državna agencija za istrage i zaštitu u skladu sa svojim ovlastima
poduzima odgovarajuće mjere i radnje, a u cilju zaštite interesa dalje istrage u ovom trenutku ne možemo iznositi druge informacije u javnost", kazala je za Klix.ba Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

Podsjećamo, protiv bh. državljana je vođena dvogodišnja istraga koja je rezultirala hapšenjima šestero Bosanaca, od kojih su troje iz St. Louisa. Ramiz Hodžić i njegova supruga Sedina i ostali prikupljali su i slali novac, oružje i vojnu opremu borcima IDIL-a na Bliskom istoku.

Navodno, dio novca koji su slali stizao je i u našu zemlju i to kako bi se dijelio onima koji su išli ili koji su se spremali da idu na ratišta u Siriju.

Podsjećamo, u američkoj akciji u St. Louisu, New Yorku i Chicagu uhapšeni su Ramiz Siki Hodžić iz Jelaha i njegova supruga Sedina Unkić, zatim Armin Harčević iz St. Louisa, Mediha Salkičević i Nihad Rosić, a optužena je i Jasminka Ramić. Istražitelji su, kako stoji u optužnici, locirali osobe u Crnoj Gori i BiH, čiji su članovi porodica otišli da se bore na ratištima u Siriji i Iraku.

Pretpostavlja se da će bh. organi gonjenja pratiti tokove novca u ovom slučaju te doći do osoba koje su sarađivale sa bh. državljanima koji su živjeli u SAD-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: