Svijet
0

Rusija: Volgograd će biti preimenovan u Staljingrad

FENA
Grad na jugu Rusije, koji je Crvena armija odbranila od nacističih snaga u ključnoj bici u Drugom svjetskom ratu, bit će ponovo preimenovan u Staljingrad, barem tokom dana obilježavanja pobjede, saopćile su u četvrtak regionalne vlasti.

Grad je preimenovan u Volgograd 1961. godine, ali je ime Staljingrad neodvojivo s historijskom bitkom, koja je bila među nakrvavijim u historiji, jer je u njoj poginulo oko dva miliona ljudi.

Odluka regionalnih vlasti da upotrijebe povjesno ime grada 2. februara, na dan poraza nacističke vojske, kao i nekolicine drugih datuma povezanih s ratom, razbjesnilo je mnoge u Rusiji gdje spomen Josifa Staljina i njegove ostavštine izaziva vatrene rasprave čak 60 godina nakon njegove smrti.

Obudsman za ljudska prava u Rusiji Vladimir Lukin žestoko je kritikovao ovaj potez, kazavši da bi trebao biti proglašen nevažećim na sudu.

"Ovo je uvreda sjećanja na one koji su umrli", rekao je on, prenio je AP.

Nikolaj Levičev, viši savezni parlamentarni zastupnik u ljevičarskoj stranci Pravedna Rusija, osudio je ponovno preimenovanje grada rekavši da je "bogohulno promijeniti ime ovom velikom ruskom gradu u ime tiranina koji je ubio više miliona svojih sunarodnjaka". Dodao je da je zemlje pobijedila u ratu "uprkos a ne zahvaljujući" Staljinovom vodstvu.

Staljin je bio na čelu Sovjetskog Saveza od 1924. do 1953. godine. Komunisti i drugi tvrdolinijaši ga hvale zbog pobjede u Drugom svjetskom ratu i zbog pretvaranja Rusije u nuklearnu velesilu. Drugi ga osuđuju zbog smrti više miliona ljudi.

Predsjednik Vladimir Putin, bivši agent KGB-a, izbjegavao je da otvoreno hvali ili kritikuje Staljina, ali je vratio simbole iz sovjetskog perioda i pokušao je ublažiti sliku koju javnost ima o Staljinu.

U posljednjih nekoliko godina, mnogi u Rusiji su uznemireni zbog školskih knjiga, čije je štampanje sponzorisala država, u kojima je Staljin prikazan kao veoma pozitivna ličnost.

Pored toga što će Volgogradu biti vraćen stari naziv, vlasti u Volgogradu, Sankt Peterburgu i sibirskom gradu Čiti naredile su da se Staljinova slika postavi na gradske autobuse tokom obilježavanja povjesne bitke 2. februara.

Ruska novinska agencija Interfax citirala je navode vodeće grupe za ljudska prava u Rusiji Yan Raczynski of Memorial koja je osudila potez vlasti i istakla neupjeh države da "zakonito i politički prizna zločine koje je počinio režim Boljševika, a posebno Staljin i njegov unutrašnji krug".

Komunistička partije Ruske Federacije sastala se s veteranima iz Drugog svjetskog rata i poslala je pismo Putinu tražeći od vlade da zastalno preimenuje grad.

Međutim, zvaničnici iz vladajuće ruske stranke Jedinstvena Rusija saopćili su da ne planiraju to uraditi.

U subotu će Rusija obilježiti 70. godišnjicu bitke koja je trajala pola godina 1942. i 1943. Tada je Crvena vojska opkolila i zarobila više od 100.000 nacističkih vojnika.