Obilježena 70. godišnjica
0

Odata počast herojima Staljingrada

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je danas obilježila 70. godišnjicu od bitke za Staljingrad u Drugom svjetskom ratu i odala počast herojima koji su porazili nadiruću vojsku nacističke Njemačke, čime je preokrenut tok rata.

Oko 200 ratnih veterana prisustvovalo je vojnoj paradi održanoj u njihovu čast, a poštovanje im je iskazao i predsjednik Vladimir Putin. Staljingrad, koji je 1961. godine preimenovan u Volgograd, nosit će svoje ratno ime tokom svečanosti, odlučile su gradske vlasti.

U velikoj bici poginulo je oko milion ljudi, a sovjeti su tada porazili njemačku Šestu armiju, koja je dugo držala grad u blokadi, ali nije uspjela da ga osvoji. U bici za Staljingrad, koja je trajala više od šest mjeseci, učestvovali su vojnici koji su u kontraofanzivi kasnije stigli sve do Berlina.

Putin je u obraćanju veteranima rekao da je ta bitka "jedan od najvećih primjera svjetskog heroizma". "Ponosni smo, Rusija je ponosna na branioce Staljingrada", rekao je ruski predsjednik, prenosi BBC.

Proslava će biti okončana vatrometom i počasnom salvom iz sovjetskih artiljerijskih oruđa iz Drugog svjetskog rata.

Na ceremoniju su pozvani i neki njemački veterani, zajedno sa visokim vojnim komandantima iz Britanije i SAD, zemalja koje su bile ruski saveznici u borbi protiv nacističke Njemačke.