Putin predvodi ceremoniju
0

Rusija obilježava 70-godišnjicu bitke za Staljingrad

Klix.ba
Ruski predsjednik Vladimir Putin će predvoditi ceremoniju obilježavanja 70-godišnjice bitke za Staljingrad. Gradsko vijeće ovog grada, koji je 1961. godine preimenovan u Volgograd, je odlučilo da će grad tokom ceremonije ponovo preuzeti svoje ratno ime.

Eksperti vjeruju da je bitka za Staljingrad, u kojoj su Rusi pobijedili Nijemce, odnijela preko jedan milion života i predstavljala je jednu od prekretnica u Drugom svjetskom ratu.

Rusi smatraju da ova bitka označava trenutak kada se tok rata okrenuo protiv nacista. Poraz njemačkih trupa na ovom bojištu je napravio haos među Hitlerovom vojskom na cijelom istočnom frontu.

Putin će predvoditi ceremoniju obilježavanja kraja bitke. Ceremonija će uključivati vojnu paradu i postavljanje cvijeća na spomen obilježja, prenosi BBC.

"U srcu svih ruskih pobjeda i postignuća je patriotizam, vjera i snaga duha. U Drugom svjetskom ratu ove vrijednosti su inspirisale naš narod i našu armiju", rekao je Putin tokom govora u petak.

Na ceremoniju obilježavanja bitke za Staljingrad su pozvani i neki njemački veterani, kao i vojni komandanti iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

U srijedu je gradsko vijeće Volgograda donijelo odluku da se svake godine tokom šest dana gradu vrati ime Stalingrad. Ti dani su 2. februar, 9. maj, 22. juni, 23. august, 2. septembar i 19. novembar, a predstavljaju vojne ceremonije i obilježavanja značajnih bitaka iz Drugog svjetskog rata.

Napad na Staljingrad je počeo 19. augusta 1942. godine, a opsada se završila nakon šest mjeseci. Ova bitka se smatra jednom od najkrvavijih u modernoj historiji.