60 godina od smrti
0

Staljin simbol pobjeda nacije ili veliki zločinac

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Blizu hiljadu pristalica Josifa Staljina položilo je cvijeće na njegov grob pokraj Kremlja, kako bi obilježili 60 godina od njegove smrti. Eksperti i političari pokušavaju pronaći razloge popularnosti nekadašnjeg sovjetskog diktatora, u čijim su čistkama pobijeni milioni ljudi, piše AP.

Šef Komunističke partije, Gennady Zyuganov, predvodio je pristalice koji su se postrojili pokraj Staljinovog groba, slaveći ga kao simbol velikih pobjeda nacije i govoreći kako Rusija treba da se osloni na ovo "jedinstveno iskustvo“ kako bi prevazišla svoje probleme.

Staljin je bio na čelu Sovjetskog saveza od 1924. godine, pa sve do svoje smrti 1953. Komunisti i drugi tvrdolinijaši ga slave zbog vođenja zemlje do pobjede u Drugom svjetskom ratu i toga što ju je pretvorio u nuklearnu supersilu. Kritičari ga krive zbog njegovih represija, historičari smatraju da je više od 800 hiljada ljudi ubijeno u njegovim čistkama krajem '30-ih godina prošlog stoljeća, dok su milioni umrli od teškog rada i okrutnog tretmana u logorima u Gulagu, gladi u Ukrajini i južnoj Rusiji te tokom deportacije nacionalnih manjina.

Anketa, koju je naručila organizacija Carnegie Endowment, pokazala je da je Staljin ostao veoma cijenjen širom Rusije i ostalih bivših sovjetskih republika, uprkos represiji. Autori ankete navode kako se javni stav prema sovjetskom diktatoru popravio tokom 13-godišnje vladavine predsjednika Vladimira Putina, a da u Kremlju Staljinov lik smatraju veoma korisnim pri pokušajima pojačanja kontrole.

Putin je čak pokušao o Staljinu dati i pozitivniju historijsku ocjenu. Tako se u udžbenicima historije Staljin prikazuje kao "efikasan menadžer“ tokom sovjetske industrijalizacije '30-ih godina prošlog stoljeća. Ipak, historičari izražavaju priličan skepticizam u vezi sa Staljinovim navodnim uspjesima u ekonomiji.

Zakonotvorci orijentirani ka Kremlju poveli su kampanju da se ove godine Volgograd preimenuje u Staljingrad, za uspomenu na bitku protiv nacističke Njemačke, koja se smatra najkrvavijom u Drugom svjetskom ratu i njegovom prijelomnom tačkom. Većina Rusa se, ipak, protivi ovoj ideji i Staljinovu smrt vidi kao kraj ere političkih represija.

Političari opozicije kritikuju vladu, jer nije jasno osudila Staljinove represije. Grigory Yavlinsky, bivši liberalni predsjednički kandidat, zahtijeva od vlade da te događaje "prepozna kao zločin“ i da odštetu zatvorenicima iz Gulaga, koji su izgradili neke od najvećih ruskih industrijskih centara.

Staljinova popularnost najviše opstaje zahvaljujući nostalgičnom shvatanju njega kao snažnog vođe u skladu sa ruskom tradicijom. Veliki broj Rusa čak vjeruje da je Staljin imao mistične moći. Postoje čak i predviđanja da će se vratiti iz mrtvih i priča da kada spustite uho na volgansku stepu kod Staljingrada, možete čuti njegove stope.

Godine 1989., na vrhuncu svoje vladavine, sovjetski vođa Mihail Gorbačov pokušao je liberalizirati zemlju i razotkriti zločine staljinista. Tada ga je samo 12 posto Rusa opisalo kao značajnu historijsku figuru, dok je to prošle godine učinilo čak 42 posto.

Staljin veliku popularnost uživa i u rodnoj Gruziji. Pokušaji oslobađanja od sovjetskog naslijeđa bivšeg prozapadnog predsjednika Mikhaila Saakashvilija nisu uspjeli promijeniti javnu percepciju Staljina. Gruzijski komunisti se nadaju da će vlada Bidzina Ivanishvilija obnoviti Staljinov spomenik koji je srušen po Saakashvilijevom naređenju.