Svijet
0

Rusija: Ukrajina treba da hitno obustavi vojne operacije u Slavjansku

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije uputilo je poziv ukrajinskoj vlasti u Kijevu da "hitno obustavi“ jutros pokrenutu vojnu operaciju protiv naoružanih proruskih snaga u Slavjansku.

"Zahtijevamo od Zapada da prekine politiku koja ruši odnose između Ukrajine i Rusije, a od onih koji su se u Kijevu proglasili ukrajinskom vlašću zahtijevamo hitnu obustavu nasilja i vojne intervencije protiv svog naroda na istoku zemlje“, navodi se u pisanom saopćenju ruskog Ministarstva.

Iz Moskve tvrde da bi takav potez pomogao smirivanju tenzija i otpočinjanju političkog dijaloga na relaciji Moskva – Kijev.

Također, osuđuju SAD i Evropsku uniju da su odgovorne za poticanje ukrajisnkih vlasti na nasilje na istoku te zemlje i da takvom politikom presijecaju puteve mirnog rješavanja ukrajinske krize.

U saopćenju se također, navodi da Moskva ima saznanja da veliki broj vojnika u operaciji u Slavjansku govore engleski jezik i upozoravaju da je neprihvatljiva bilo kakva strana intervencija u Ukrajini.

"Onaj koji svoju vojsku okrene prema svom narodu, državu vodi u veliku propast“, navodi se na kraju saopćenja iz Moskve.