Svijet
48

Ruska vojska na granici s Ukrajinom: Prisiljeni smo reagirati na vojnu akciju Kijeva

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je započela opsežne vojne vježbe na granici sa Ukrajinom nakon jutrošnje eskalacije nasilja u istočnim dijelovima Ukrajine, odnosno u gradu Slavjansk.

"Naređenje da se koristi sila protiv civila je već izdano, ako ta vojna mašinerija ne bude zaustavljena, broj žrtava će samo rasti", izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Shoigu tokom službenog sastanka u Moskvi.

"Prisiljeni smo reagirati na situaciju", dodao je.

Ratne igre NATO-a u Poljskoj i baltičkim zemljama ne pomažu pri normalizaciji situacije, pa smo prisiljeni reagirati, precizirao je Shoigu.

Shoigu je ustvrdio da najmanje 11.000 ukrajinskih vojnika, 160 tenkova, 230 oklopnih vozila..., učestvuju u operaciji protiv proruskih snaga.

"Nacionalna garda i ekstremisti desnog sektora se bore protiv mirnog stanovništva", kazao je, između ostalog, ruski ministar.

On je dodao da su ukrajinske diverzantske jedinice razmještene u blizini ruske granice.

U četvrtak rano ujutro počelo je napad ukrajinske vojske na separatističke grupe koje drže pod kontrolom grad Slavjanks na istoku Ukrajine. Tom prilikom je ubijeno najmanje pet osoba. Prema sada dostupnim informacijama, radi se o pripadnicima pobunjeničkih antivladinih grupa.

Vlada u Kijevu je odlučila obračunati se sa proruskim militantima te su sa tenkovima i oklopnim vozilima krenuli ući u grad, dok su militanti palili gume na ulaznim puktovima, pokušavajući i tako spriječiti prodor ukrajinske vojske.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je upozorio da će biti "posljedica" ukoliko Kijev bude koristio vojsku protiv vlastitog naroda, piše Reuters.

Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine je saopćilo da su ukrajinske vojne snage uklonile tri kontrolne tačke na ulazu u Slavjansk, a koje su postavili militanti.

"Za vrijeme oružanog sukoba ubijeno je do pet terorista, a jedna osoba koja pripada vladinim snagama je ranjena", navodi se u saopćenju ukrajinskog ministarstva.

Prema sporazumu koji je prošle sedmice zaključen u Ženevi sve militantne grupe su trebale biti razoružane, ali do toga nije došlo. Washington optužuje Moskvu za poticanje nemira na istoku, a Rusija opovrgava i uzvraća da Evropa i Sjedinjene Države podržavaju nezakonitu vladu u Kijevu .

Prema sada raspoloživim informacijama, a koje prenose RIA Novosti pozivajući se na izvor iz ukrajinskog glavnog vojnog štaba, operacijom u Slavjansku rukovodi Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) te da s njom ne upravlja ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. U istom izvještaju se tvrdi kako da u akciji ne učestvuju standardni pripadnici vojske.

U drugom ukrajinskom gradu Mariupolu, gradska vijećnica koju su ranije zauzeli separatisti je ponovo vraćena pod kontrolu centralne kijevske vlasti. Ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov je izjavio kako se gradonačelnik vratio u svoj ured.

"U ovom slučaju nije bilo povrijeđenih", izjavio je Avakov.

Vlasti u Kijevu su također saopćile i da je tokom protekle noći došlo do pucnjave u nekim dijelovima na istoku Ukrajine , kada je ukrajinski vojnik ranjen, dok su separatisti držali zarobljena tri novinara, uključujući i američkog državljanina Simona Ostrovskyja.

Do sada su SAD i EU nametnuli vize i zamrznula imovinu nekoliko Rusa u znak protesta protiv prošlomjesečne aneksije Krima.

Reutors piše kako je u Poljsku, članicu NATO-a, u srijedu stigao prvi kontigent od 600 američkih vojnika. Oni su, navodi se, dio napora Washingtona da da umiri istočne evropske saveznike koji su sve više zabrinuti gomilanjem ruskih snaga u bkizini granice s Ukrajinom.