Svijet
10

Ukrajina: Militanti traže da se vojska pod komandom Kijeva prva povuče

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinske vojne trupe koje su jučer započele akciju slamanja otpora militantnih separatističkih grupa na istoku te zemlje, i dalje ostaju na terenu, dok misija OSCE-a počinje s radom na smirivanju situacije na terenu.

RT javlja kako su militanti voljni napustiti zauzete vladine zgrade u istočnoj Ukrajini, ali traže da se vojne snage pod kontrolom Kijeva prve povuku.

Nakon jučerašnje akcije ukrajinskih vojnih snaga u gradu Slavjansku, ruska vojska je izvodila vojne vježbe na granici s ukrajinom, što je bio njihov odgovor ili bolje rečeno prijetanja ukrajinskoj strani.

Američki ministar odbrane Chuck Hagel je izjavio da su izvještaji o vojnim aktivnostima u blizini rusko-ukrajinske granice zabrinjavajući.

Hagel je ocijenio kako takve aktivnosti samo otežavaju situaciju i mogućnost pronalaska diplomatskog i mirnog rješenja za krizu u Ukrajini. Također je izjavio da je nakon vijesti o tome da će Rusija na granici sa Ukrajinom izvoditi vojne vježbe pokušao telefonirati sa ruskim ministrom odbrane Sergeyem Shoiguom, ali nije uspio.

Sinoć kasno rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo kako Washington treba prisiliti Kijev da odmah zaustavi vojne operacije na istoku zemlje.

"Nadamo se da će SAD napokon preduzeti hitne mjere koje su u interesu deeskalacije situcije i to u skladu sa ženevskom deklaracijom potpisanom 17. aprila. Washington bi trebao prisiliti trenutno ukrajinsko vodstvo da odmah prekine vojne operacije na jugo-istoku zemlje", navodi se u saopćenju.

Nadamo se da Washington razumije cijeli opseg njihove odgovornosti za događaje, dodaje se u saopćenju ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Jučer su se oglasile i neke svjetske nevladine organizacije nakon eskalacije sukoba na istoku zemlje. Ukrajinske snage moraju poštivati ​​međunarodne standarde o uporabi sile, naveo je Amnesty International na svojim internetskim stranicama, reagirajući na izvještaje o stanu u Slavjansku.