Svijet
0

Rusija: Upotreba sile u Ukrajini može dovesti do građanskog rata

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija je u utorak pozvala ukrajinske vlasti da prestanu s pripremama za intervenciju u proruskim područjima na istoku, upozorivši da može doći do građanskog rata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi također da pripadnici jedne privatne američke kompanije učestvuju u ovoj operaciji.

"Pozivamo na trenutan prekid svih vojnih priprema koje rizikuju da pokrenu građanski rat", navelo je ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju objavljenom u utorak, dok se napetosti povećavaju od nedjelje kada su proruski demonstranti zauzeli vladine zgrade u nekoliko gradova u istočnoj Ukrajini.

"Prema našim informacijama, jedinice snaga unutarnjih poslova i ukrajinske nacionalne garde stižu u velikom broju u jugoistočna područja Ukrajine, naročito u Donjeck, s borcima ilegalne naoružane grupe Pravy Sektor", ukrajinski ultranacionalistički pokret, saopćilo je rusko ministarstvo.

"Njihov zadatak je da silom sruše pobunu stanovnika na jugoistoku zemlje protiv vlasti iz Kijeva", dodala je ruska diplomatija.

"Činjenica da u ovoj operaciji učestvuje oko 150 američkih stručnjaka privatne vojne grupe Greystone, koji su u uniformama (ukrajinske) jedinice Sokol, izaziva posebnu zabrinutost", saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.