Panika u Japanu
0

Radioaktivne supstance oslobođene u atmosferu

SRNA
Radioaktivne supstance direktno su oslobođene u atmosferu nakon požara koji je izbio na reaktoru 4 nuklearne centrale Fukushima 1, potvrdila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju.

"Japanske vlasti obavijestile su nas danas u 4.50 sati da se zapalilo skladište goriva koji koristi nuklearni reaktor 4 centrale Fukushima Daiichi i da se radioaktivnost oslobodila direktno u atmosferu", navodi agencija u saopćenju.

Japanski mediji navode da je požar na reaktoru 4 ugašen.

Japanske vlasti su takođe informisale IAEA da se oko 6.20 sati dogodila eksplozija u reaktoru 2 i da je ovu eksploziju, najvjerovatnije, prouzrokovalo nagomilavanje vodonika.

Agencija UN traži dodatne informacije o situaciji i nastavlja stalan kontakt sa japanskim vlastima.

Prethodno je japanski premijer Naoto Kan saopćio da je nivo radijacije značajno povećan u nuklearnoj centrali Fukušima 1.

Kan je pozvao sve stanovnike koji žive u krugu od 30 kilometara oko centrale, koja je oštećena nakon snažnog zemljotresa, da ostanu u kućama.
Portparol vlade Yukio Edano je objasnio da vodonik koji se oslobodio u atmosferu sadrži radioaktivne supstance, kao i da se nije zapalilo nuklearnom gorivo.