{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon eksplozije napuknuo krov reaktora 4, dva radnika nestala

F
16.3.2011. u 00:08
0
19
Nakon eksplozije napuknuo krov reaktora 4, dva radnika nestala
0
Nakon eksplozije napuknuo krov reaktora 4, dva radnika nestala
Nakon eksplozije u utorak u reaktoru 4 dva radnika su nestala, izvijestila je japanska nukelarna sigurnosna agencija, kako prenosi Reuters, a agencija Kyodo javlja da je na reaktoru izbio novi požar.
Japanska agencija je, piše Reuters, saopćila da su se radnici nalazili u području turbine reaktora 4. Također, izviješteno je i o pukotini na krovu zgrade u kojoj se nalazi reaktor, a navečer je japanska Kyodo agencija izvijestila da je na problematičnom reaktoru buknuo novi požar.

Novi problemi pojavili su se nakon još jednog potresa jačine 6,4 stupnja po Richteru koji je pogodio područje istočnog Japana, izvijestila je američka geološka služba. Podrhtavanje tla zabilježeno je u 18.49 sati po lokalnom vremenu 167 kilometara jugoistočno od grada Sendaija u prefekturi Miyagi.

Japan se suočava s najvećom nuklearnom krizom ikada, a inženjeri se bore da zadrže kontrolu nad hlađenjem nuklearnih reaktora u elektrani Fukushima, nakon novih eksplozija i požara koji su doveli radijaciju na nivo opasnog zračenja.

Dok raste prijetnja katastrofom, 70 tehničara još se uvijek bori s pokušajima rashlađivanja šipki triju reaktora i spremnika potrošenog goriva u četvrtom nuklearnom reaktoru u Fukushimi 1, javlja Kyodo news. Dodaju kako je radijacija toliko visoka da zadržavanje u kontrolnim sobama nije sigurno za zaposlenike.

Vlada je već pozvala međunarodnu pomoć, a na snazi je prekid zračnog prometa u krugu od 30 kilometara kako bi se spriječilo daljnje širenje radijacije.

Požar koji je izbio u zgradi reaktora broj 4, nakon eksplozije koja se u utorak ujutro po lokalnom vremenu dogodila blizu krovnog dijela tog reaktora, stavljen je pod kontrolu, javlja japanska televizija NHK. Stručnjaci su kazali da je požar najvjerojatnije izbio zbog pada razine vode ili isušivanja bazena, što je izazvalo pregrijavanje šipki.

Agencija Kyodo i spomenuta televizija napominju kako reaktor broj 4 u vrijeme potresa nije bio u pogonu. Glasnogovornik japanske Vlade Yukio Edano rekao je kako je izmjerena radijacija oko reakatora broj 2 i 4 nakon eksplozija "definitivno štetna po zdravlje ljudi".

U četiri reaktora nuklearke Fukushima tako su dogodile ekplozije. Eksplozija se dogodila blizu bazena za supresiju u reaktoru 2, u kojem se prikupljaju i hlade radioaktivni elementi iz kontejnera s reaktorom, rekli su dužnosnici.

Izgleda da je eksplozija oštetila ventile i cijevi, te da je mogla otvoriti put za oslobađanje radioaktivnog materijala.
Pretpostavlja se i ovaj put, kao i svih prethodnih, došlo do eksplozije vodika. No neki mediji pišu kako je moguće da se eksplozija dogodila kod bazena s vodom za hlađenje te da je i on oštećen što bi bio prilično veliki problem.

Tokyo Electric, koji je tokom vikenda rekao da u nuklearki Fukushima Daiichi radi 1400 ljudi, kazao je da je evakuirao sve osim 50 radnika. Premijer Kan odao je priznanje tim radnicima, rekavši da se "stavljaju u vrlo opasnu situaciju", prenijele su agencije.

Ovo je treća eksplozija u Fukushimi u posljednja četiri dana. Prije ove eksplozije u reaktoru broj 2, već su se dogodile eksplozije reaktora 1 i 3. Prve informacije govore da je ova eksplozija jača od prethodne dvije. Prilikom eksplozije u ponedjeljak reaktora broj 3 ozlijeđeno je 11 ljudi te se urušilo nekoliko zgrada oko reaktora.

Operater elektrane Tepco je objavio da su radnici evakuirani iz reaktora broj 2. Odmah nakon eksplozije kod nuklearke je izmjeren porast radijacije. Veća radijacija je izmjerena i u gradu Ibarakiju, južno od Fukushime.

Tehničari se već neko vrijeme bore da imaju razinu vode u reaktoru broj 2 dovoljnu kako bi se osiguralo njegovo hlađenje, no ipak se u dva navrata razina vode toliko spustila da su rešetke bilo posve izložene.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je u utorak da je Japan evakuirao 185.000 stanovnika iz gradova u okolici nuklearnog kompleksa.

Agencija navodi da je u evakuacijske centre oko nuklearki Fukushima Daiichi i Fukushima Daini upućeno 230.000 doza stabilnog joda. Jod još nije podijeljen stanovnicima, a riječ je o preventivnoj mjeri. Uzimanje stabilnog joda može spriječiti nakupljanja radioaktivnog joda-131 u štitnjači.

Američki geološki istraživački centar u međuvremenu je povećao magnitudu potresa koji je u petak pogodio Japan sa 8,9 na 9.0 po Richteru. Ova jačina posljedni potres stavlja na četvrti najjači na svijetu od 1900. godine od kada postoji moderno mjerenje, te najjači u Japanu u psljednjih 130 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: