{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Japan korak bliže nuklearnoj katastrofi

F
15.3.2011. u 13:38
15.3.2011. u 14:18
0
48
Japan korak bliže nuklearnoj katastrofi
0
Japan korak bliže nuklearnoj katastrofi
Japanska nuklearna kriza u utorak se pogoršala nakon treće eksplozije u četiri dana u nuklearki Fukushima Daiichi i požara koji je nakratko zahvatio skladište istrošenih gorivih šipki, pri čemu se oslobodila radijacija, izvijestili su japanski i američki mediji.
Dužnosnici firme Tokyo Electric Power, vlasnika nuklearnog kompleksa, rekli su da su radioaktivne tvari emitirane nakon eksplozije koja se dogodila u 6,14 sati po lokalnom vremenu, na reaktoru 2.

Eksplozija se dogodila blizu bazena za supresiju, u kojem se prikupljaju i hlade radioaktivni elementi iz kontejnera s reaktorom, rekli su dužnosnici. Izgleda da je eksplozija oštetila ventile i cijevi, te da je mogla otvoriti put za oslobađanje radioaktivnog materijala.

Opasnost od daljnjeg oslobađanja radioaktivnog materijala

Premijer Naoto Kan rekao je naciji u utorak ujutro da se radijacija već proširila iz reaktora te da "još uvijek postoji velika opasnost od daljnjeg oslobađanja radioaktivnog materijala". On je savjetovao ljudima u promjeru 30 km oko elektrane da ostanu u kućama, te pozvao sunarodnjake na smirenost.

Tokyo Electric, koji je tokom vikenda rekao da u nuklearki Fukushima Daiichi radi 1400 ljudi, kazao je da je evakuirao sve osim 50 radnika. Premijer Kan odao je priznanje tim radnicima, rekavši da se "stavljaju u vrlo opasnu situaciju".

Iznad kompleksa je proglašena 30-kilometarska zona zabrane leta.

Otkazale četiri pumpe

Teškoće s reaktorom 2 su se pojavile dok se Tokyo Electric bori da stavi pod nadzor ultra zagrijane gorive šipke u reaktorima 1 i 3, poplavljujući ih morskom vodom, izvijestio je iz Japana The Washington Post.

Utorak je započeo s požarom u bazenu s uskladištenim istrošenim gorivim šipkama, koji se nalazi u temeljima zgrade reaktora 4, isključenog radi inspekcije prije potresa u petak. Stručnjaci su kazali da je požar najvjerojatnije izbio zbog pada nivoa vode ili isušivanja bazena, što je izazvalo pregrijavanje šipki.

Radioaktivne tvari su se oslobodile zbog požara, jer je struktura objekta oštećena u eksploziji jedinice 3 u ponedjeljak. Pola sata kasnije došlo je do eksplozije u jedinici 2. Stručnjaci kažu kako je, za razliku od ranijih eksplozija, koje su uništile vanjske oplate zgrada, ova mogla oštetiti dijelove zatvorenog sustava koji treba zarobiti radioaktivni materijal u slučaju nesreće.

Eksplozija je uslijedila nakon pada pritiska u zatvorenom sistemu, i rasta radioaktivnosti izvan njega na više od osam puta od preporučenog limita koji ljudi mogu primiti u godinu dana, objavila je firma Tokio Electric. Japanski vladini dužnosnici kasnije su rekli da ne znaju jesu li eksplozija ili požar izazvali porast radijacije.

U zgradi reaktora 2 u ponedjeljak su otkazale četiri od pet pumpi koje su korištene za plavljenje reaktora morskom vodom, a i peta je nakratko prestala raditi. Kao rezultat toga, gorive šipke koje su obično prekrivene vodom, bile su potpuno izložene 140 minuta.

To je moglo imati teške posljedice, pogoršavajući djelomično taljenje reaktora, za koji većina stručnjaka vjeruje da se događa.

Za usporedbu, u nesreći na američkoj nuklearki Otok tri milje, trebala su samo dva sata da se rastali polovica nuklearnog goriva elektrane.

Prema novinskoj agenciji Kyodo, peta pumpa kasnije je pokrenuta i morska voda pomiješana s borom ponovo je upumpana u reaktor, ali su u utorak ujutro gorive šipke i dalje bile izložene u duljini od 2,7 metara, što je manje od pola njihove ukupne duljine.

Eksploziju u reaktoru 2, i reaktoru 1 u subotu izazvalo je nakupljanje vodika stvorenog pri reakciji koja se događa kada je legura cirkonija, omotana oko gorivih šipki, izložena pari od 1.200 Celzija.

Satelitske fotografije kompleksa pokazuju hrpu krhotina na vrhu jedinica 1 i 3, što izaziva nove strahove oko stanja bazena s gorivim šipkama. To posebno vrijedi za jedinicu 1, gdje je po dizajnu General Electrica, taj bazen smješten iznad reaktora, a ispod vanjske strukture koja je uništena.

U martu 2010., u šest bazena bilo je uskladišteno 1,760 tona istrošenog nuklearnog goriva, ili 84 posto kapaciteta, prema navodima Tokyo Electrica.

Niz teškoća u nuklearki Fukushima Daiichi počeo je u petak kada je razorni potres, magnitude 9 stupnjeva, doveo do isključenja elektrane iz elektroenergetske mreže, a potom su zbog tsunamija otkazali dizel generatori, pa je zatajio sistem za hlađenje koji priječi pregrijavanje reaktora.

Evakuirano 185.000 stanovnika

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je u utorak da je Japan evakuirao 185.000 stanovnika iz gradova u okolini nuklearnog kompleksa.

Agencija navodi da je u evakuacijske centre oko nuklearki Fukushima Daiichi i Fukushima Daini upućeno 230.000 doza stabilnog joda. Jod još nije podijeljen stanovnicima, a riječ je o preventivnoj mjeri. Uzimanje stabilnog joda može spriječiti nakupljanja radioaktivnog joda-131 u štitnjači.

Američka VII flota objavila je u ponedjeljak da je 17 pripadnika njenih snaga, stacioniranih na moru 160 km od nuklearke Fukushima Daiichi, došlo u kontakt s radioaktivnom kontaminacijom, zbog čege su prerazmješteni njezini brodovi i letjelice.

Kod posada tri helikoptera koji su se vratili na nosač aviona USS Ronald Reagan, nakon spasilačke misije blizu grada Sendaija, izmjeren je nizak nivo radioaktivnosti, koja je uklonjena pranjem vodom i sapunom.Američki geološki istraživački centar u međuvremenu je povećao magnitudu potresa koji je u petak pogodio Japan sa 8,9 na 9.0 stepeni Richtera. Ova jačina posljedni potres stavlja na četvrti najjači na svijetu od 1900. godine od kada postoji moderno mjerenje, te najjači u Japanu u posljednjih 130 godina.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: