Komentari (19)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@commi ne kaze se umijete nego znate
ovaj clanak nije moguce komentarisati
..he he..za raspad plutonijuma treba preko 20.000 godina...onda cemo vjerovatno biti ponovo u nekoj drugoj galaksiji..mozda u nekom boljem svijetu..mozda..
\"Tokyo Electric, koji je tokom vikenda rekao\".... jao jao majku vam nepismenu. Imate li vi lektora, ne treba ni lektor, barem nekog s 4 razreda osnovne. Pročitate li vi ono što napišete ili pođonite prije nego što postirate...
Ovo je dokaz da nikad ne treba pretjerivati. Gledano historijski, toliko je bilo belaja na istu temu ... Čovječanstvo ce se uništiti nepromišljenim postupcima obicnih smrtnika ..
zao mi je ova dva radnika.najvjerovatnije je da su se zivi istopili.
ode sve u pm!
BAS STE ODVRATNI .. KAKO VAS NIJE STID LAPRDATI NA TUDJI RACUN .. OVO JE OZBILJNA SITUACIJA ZA CITAV SVIJET ...
MNOGI SMRDSKI NO LIFERI SU PLACENI DA PROVOCIRAJU PO NASIM PORTALIMA ILI JEDNOSTAVNO TO RADE STO NEMAJU ZIVOTA KAO STO REKOH - NO LIFERI !!! MAMICU VAM, KAKO VOLIM OVE INTERNET HOOLIGANE !!
Ej hajmo ba ljudi primiti jedno 10 miliona japanskih izbjeglica da napokon postanemo manjina u ovoj zemlji. Vidio bi meraka kad bi japanci napravili od Bosne Tokio, a nas neka koriste kao turisticku atrakciju.
bosna uber alles. Politicari nasi rade protiv nase drage zemlje, jer se ne smiju nikome suprostaviti i rade zbog love i svojih fotelja samo. Ali narod je bitan i on nikad nece dozvoliti da nam neko unisti nasu Domovinu ! Za dom spremni !!!
ja bi vise volio ove reaktore neg nase politicare...bar znam od cega cu brzo krepati.....
Evo posto sa-x nije uspio da podjoni ovo, a red bi bio da objave osim sto gluposti pisu... http://www.euronuclear.org/info/maps.htm Recimo, izotop cezijuma koji je puštem prilikom namernog ventiliranja (otpuštanja pritiska da ne bi došlo do ekplozije) povećao je nivo radioaktivnosti preko 1000 puta ali je onda odmah opala -- jer ovaj izotop ima jako kratak poluživot, svega nekoliko sekundi. Međutim, pojava ceziuma ukazuje da je iz PRVOG reaktora došlo do curenja, tj. da se pregrejao preko 2.000 stepeni C i da je možda započelo delimično topljenje jezgra. To može da bude prblem i sa TREĆIM reaktorom koji je istog tipa. Međutim, DRUGI reaktor je MOX tipa i najopasniji. Ako bi se ovde desio najgori scenario, plutonijum i obogaćeni uranijum bili bi oslobođeni u atmosferu i zemlju i more... BELAJ!
ta će japanci ?
Blokovi 4, 5 i 6 su bezbedni, kontrola je uspostavljena nad blokovima 1 i 3 u kojima je moguće započelo otapanje jezgra. Čak i da se to desi, postoji \'treći nivo zaštite\', sud-komora koji se nalazi ispod jezgra u koji isto propadne i biva zadržano.Problem je reaktor 2 koji je mixed-fuel tipa, daleko opasniji, a navodi se da je OŠTEĆENA njegova komora \'trećeg zaštitnog stepena\' (i poslednjeg, jer tu propadne otopljenno jezgro).Ovde je jezgro MOX tipa,u kojem se nalaze visoko raidioaktivni plutonijum i obogaćeni uranijum sa veoma dugim periodom poluraspada:godine,desetine,čak i stotine godina
S obzirom da redakcija SA-X nema pojma... Fukušima je izdržala 7 puta jači zemljotres nego što je projektovana pre 60 god, a izdrađena pre 40.(Projektovana za do 8,2 st. Rihtera, a 8,9 je oko 7x jače jer je skala logaritamska.) Onda je usledio cunami koji je zbrisao dizel agregate koji su napajali pumpe za hlađenje (nestalo je struje). Tu počinju problemi, a Fukušima za to nije ni projektovana!
Sjooo teksta, boli glava...sastavili tri clanka u jedan...:/ Scenarij isti kao u Cernobilu, samo da ovi budu pametni pa da priznaju istinu na vrijeme...