Svijet
0

Novi potres u Japanu jačine 6 stepeni Richtera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Novi potres jačine 6 stepeni Richtera pogodio je područje istočnog Japana, izvijestila je američka geološka služba. Podrhtavanje tla zabilježeno je u 18.49 sati po lokalnom vremenu 167 kilometara jugoistočno od grada Sendaija u prefekturi Miyagi.

Nova loša vijest u japanskoj nuklearnoj krizi u vezi s nuklearkom Fukushima, jest da je i reaktor broj 4 sada postao problem. Požar koji je izbio na reaktoru broj 4, nakon eksplozije koja se jutros po lokalnom vremenu dogodila blizu krovnog dijela tog reaktora, stavljen je pod kontrolu, piše japanska televizija NHK. Stručnjaci su kazali da je požar najvjerojatnije izbio zbog pada nivoa vode ili isušivanja bazena, što je izazvalo pregrijavanje šipki.

Agencija Kyodo i spomenuta televizija napominju kako reaktor broj 4 u vrijeme potresa nije bio u pogonu. Glasnogovornik japanske Vlade Yukio Edano rekao je kako je izmjerena radijacija oko reakatora broj 2 i 4 nakon eksplozija "definitivno štetna po zdravlje ljudi".

U četiri reaktora nuklearke Fukushima tako su dogodile ekplozije. Eksplozija se dogodila blizu bazena za supresiju u reaktoru 2, u kojem se prikupljaju i hlade radioaktivni elementi iz kontejnera s reaktorom, rekli su dužnosnici. Izgleda da je eksplozija oštetila ventile i cijevi, te da je mogla otvoriti put za oslobađanje radioaktivnog materijala.

Pretpostavlja se i ovoga puta, kao i sve prethodne, došlo do eksplozije vodika. Neki mediji pišu kako je moguće da se eksplozija dogodila kod bazena s vodom za hlađenje te da je i on oštećen što bi bio prilično veliki problem.

Tokyo Electric, koji je tokom vikenda rekao da u nuklearki Fukushima Daiichi radi 1.400 radnika, kazao je da je evakuirao sve osim njih 50. Premijer Kan odao je priznanje tim radnicima, rekavši da se "stavljaju u vrlo opasnu situaciju".

Ovo je treća eksplozija u Fukushimi u posljednja četiri dana. Prije ove eksplozije u reaktoru broj 2, već su se dogodile eksplozije reaktora 1 i 3. Prve informacije govore da je ova eksplozija slabija od prethodne dvije. Prilikom eksplozije reaktora broj 3 u ponedjeljak poginulo je 11 osoba te se urušilo nekoliko zgrada oko reaktora.

Operater elektrane Tepco je objavio da su radnici evakuirani iz reaktora broj 2. Odmah nakon eksplozije kod nuklearke je izmjeren porast radijacije. Veća radijacija je izmjerena i u gradu Ibarakiju, južno od Fukushime.

Tehničari se već neko vrijeme bore da imaju nivo vode u reaktoru broj 2 dovoljnu kako bi se osiguralo njegovo hlađenje, ali ipak se u dva navrata nivo vode toliko spustila da su rešetke bilo posve izložene.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je u utorak da je Japan evakuirao 185.000 stanovnika iz gradova u okolini nuklearnog kompleksa.

Agencija navodi da je u evakuacijske centre oko nuklearki Fukushima Daiichi i Fukushima Daini upućeno 230.000 doza stabilnog joda. Jod još nije podijeljen stanovnicima, a riječ je o preventivnoj mjeri. Uzimanje stabilnog joda može spriječiti nakupljanja radioaktivnog joda-131 u štitnjači.