Zabilježen viši stepen radijacije
0

U Fukushimi eksplozija i u trećem reaktoru

FENA
Foto: AFP
(Foto: AP)
Japanska agencija za nuklearnu sigurnost saopćila je da je u reaktoru 2 nuklearne elektrane Fukushima Daiichi odjeknula eksplozija, treća po redu u ovom postrojenju, a strahuje se i od izlijevanja radioaktivnog materijala.

Viši stepen radijacije zabilježen je u prefekturi Ibaraki, između kompleksa Fukushima i Tokija, objavila je agencija Kyodo, a prema saopćenju Tokijske kompanije za električnu energiju (TEPCO), počela je evakuacija radnika iz oba postrojenja.

Zamjenik japanskog premijera Yukio Edano rekao je novinarima da je u eksploziji najvjerojatnije oštećeno dno kontejnera u kome se reaktor nalazi, a koje drži vodu za njegovo hlađenje i kontrolira unutarnji pritisak.

Prema riječima glasnogovornika Agencije, koji se obratio na nacionalnoj televiziji, do eksplozije je došlo oko 06.00 sati u utorak po lokalnom vremenu (oko 22 po srednjoevropskom).

Veći rizik od emitiranja radioaktivnih tvari

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je da nakon eksplozije reaktora 2 u nuklearnom postrojenju Fukushima Daiichi postoji znatno veći rizik od emitiranja radioaktivnih tvari.

Kan je u televizijskom obraćanju naciji zamolio ljude koji žive na 20 do 30 kilometara udaljenosti od elektrane da ostanu kod kuća i upozorio da svi koji žive u poluprečniku do 20 kilometara od postrojenja moraju biti evakuirani, prenosi agencija Kyodo.

On je kazao i da je u utorak izbio požar na reaktoru 4, zbog čega je porastao rizik od ispuštanja radioaktivnih tvari. Požar je, kako je saopćila Tokijska tvrtka za električnu energiju (TEPCO), kasnije ugašen.

Eksplozija vodika

Problemi u nuklearnom kompleksu Fukushima - Daiichi počeli su nakon razornog potresa i cunamija koji su izazvali prekid struje i onesposobili rashladne sustave koji sprečavaju curenje nuklearnog goriva.

Agencije prenose da je prema prvim informacijama i ovaj put, kao i u prethodna dva, došlo do eksplozije vodika. Ovo je treća eksplozija u Fukushimi u posljednja četiri dana.

Prije ove eksplozije u reaktoru broj 2 već su se dogodile eksplozije reaktora 1 i 3. Prve informacije govore da je ova eksplozija slabija od prethodne dvije. Prilikom eksplozije reaktora broj 3 u ponedjeljak poginulo je 11 ljudi te se urušilo nekoliko zgrada oko reaktora.

Tehničari se već neko vrijeme bore da imaju razinu vode u reaktoru broj 2 dovoljnu kako bi se osiguralo njegovo hlađenje, ali se ipak u dva navrata razina vode toliko spustila da su rešetke bilo posve izložene.

Američki geološki istraživački centar u međuvremenu je povećao magnitudu potresa koji je u petak pogodio Japan sa 8,9 na 9.0 po Richteru.

Ova jačina posljedni potres stavlja na četvrti najjači na svijetu od 1900. godine otkad postoji moderno mjerenje, te najjači u Japanu u psljednjih 130 godina.