Unifikacija tržišta
2

Putin i Lukašenko dogovorili 28 programa za jačanje saveza Rusije i Bjelorusije

V. K.
Sastanak Putina i Lukašenka trajao tri sata (Foto: EPA-EFE)
Sastanak Putina i Lukašenka trajao tri sata (Foto: EPA-EFE)
Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko održali su danas trosatni sastanak na kojem se dogovaralo usklađivanje 28 sindikalnih programa o integraciji dvije države unutar zajedničkog tržišta.

Nakon sastanka u Moskvi, predsjednici dvije zemlje obratili su se javnosti te su istakli kako je usklađeno gotovo sve o čemu se govorilo na sastanku. Između ostalog, dokumenti se bave integracijom valutnih sistema, principima ubiranja indirektnih poreza i borbom protiv terorizma.

"Danas sa zadovoljstvom mogu reći da je 28 sindikalnih programa između dvije države iskoordinirano", rekao je Putin.

Prema riječima ruskog predsjednika, programi imaju za cilj objedinjavanje zakonodavstva dvije zemlje, izgradnju zajedničkih finansijskih i energetskih tržišta, transportnog prostra, formiranje i provođenje zajedničke poljoprivredne politike.

Lukašenko i Putin jačaju savez Rusije i Bjelorusije (Foto: EPA-EFE)
Lukašenko i Putin jačaju savez Rusije i Bjelorusije (Foto: EPA-EFE)

"Uvest ćemo opće smjernice za formiranje jedinstvene monetarne politike u budućnosti kao i implementaciju valutne regulacije, integraciju nacionalnih platnih sistema i stvaranje zajedničkog platnog prostora", rekao je Putin.

Osim toga, lideri zemalja dogovorili su sporazum i o jedinstvenom tržištu plina koji bi trebao stupiti na snagu 1. decembra 2023. godine.

Inače, Rusija i Bjelorusija su još 8. decembra 1999. godine potpisale sporazum o stvaranju saveza. Do 20. godišnjice stvaranja ovog tijela koje se definira kao "zajednica iznad države" potpisan je niz dokumenata i formrano nekoliko radnih grupa za izradu industrijskih planova.

Većina planova odnosi se na period do 2025. godine, a neki obuhvataju i period do 2027. godine. Ipak, dogovor oko 28 novih sindikalnih programa koji se tiču privrede i finansija jasan su znak kako Rusija i Bjelorusija nastoje ostvariti još čvršće veze kroz savez naročito u trenutku sve jačeg pritiska Zapada.

Uprkos kritikama opozicionara da se ovakvim potezom u suštini stvara jedna država i narušava suverenitet kako Rusije tako i Bjelorusije, i zvanična Moskva kao i Minsk oštro su odbacili bilo kakvu tvrdnju o ujedinjenju te su izjavili da sindikalni programi ne sadrže politička pitanja koja su vezana za gubitak suvereniteta država.