Svijet
0

Prvomajske demonstracije i skupovi održani širom svijeta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni Dan rada 1. maj obilježavao se u četvrtak širom svijeta sindikalnim protestima na kojima se zahtijevaju bolji uvjeti života i rada, a na nekim mjestima tokom protesta došlo je i do sukoba demonstranata i policije.

Kupovna moć i reforma penzijskog sistema glavne su teme prvomajskih manifestacija širom Francuske, koje odlikuje snažno nezadovoljstvo politikom predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njegove vlade.

Sindikati u Parizu, Marseilleu, Lillu, Strasbourgu, Toulouseu ili Bordeauxu demonstriraju pod geslom: "Plaće, kupovna moć, zaposlenje, penzije i mir", koja odražava glavne socijalne probleme u Francuskoj u ovom trenutku.

Na čelu pariške povorke su bili ilegalni imigranti zaposleni "na crno", koji od 15. aprila protestiraju tražeći da im se legalizira boravak. Skupu su se u velikom broju odazvali i zaposleni u obrazovanju, srednjoškolci, ali i državni službenici, koji od sredine aprila štrajkuju zbog najavljenih mjera vlade koje predviđaju ukidanje radnih mjesta u državnoj službi.

Pitanje reformi penzijskog sistema ujedinjuje francuske sindikate, koji su se usprotivili nacrtu zakona čiji je cilj da se radni vijek produži na 41 godinu, umjesto dosadašnjih 40 godina kotizacije.

Tradicionalne manifestacije održava i ekstremno desničarska partija Nacionalni front, koja prolazi kroz ozbiljnu krizu nakon fijaska na predsjedničkim izborima prošle godine i lokalnim izborima prije mjesec dana.

Za ekonomske i socijalne nevolje u kojim se nalaze većina francuskih građana optužuju se predsjednik i njegova vladu, što pokazuje i najnovije istraživanje javnog mnijenja sedmičnika Le Express.

Sarkozy ne samo da je na najnižem nivou popularnosti od početka mandata, sa samo jednim od tri Francuza koji mu ukazuju povjerenje, već je i na dnu liste popularnosti francuskih predsjednika u posljednjih pola stoljeća, prenijele su agencije.

U ekonomskom i socijalnom smislu situacija ne samo da se nije popravila otkad je došao na vlast, nego je još gora, o čemu svjedoči i sve skuplja potrošačka korpa, na koju odlazi sve veći dio prihoda prosječnog domaćinstva.

U Austriji je 1. maj, po običaju, obilježen paradama i podijumskim diskusijama posvećenim temi borbe protiv nezaposlenosti.

Najveća manifestacija održana je, kao svake godine, u austrijskoj prijestonici Beču, gdje je oko 100.000 ljudi učestvovalo u tradicionalnom prvomajskom maršu Socijaldemokratske partije Austrije (SPO).

Po 63. put SPO je održao svoj impozantni prvomajski marš, ovaj put pod motom "90 godina Republike". Učesnici marša, noseći zastave, karanfile i brojne transparente, defilovali su gradom, a završnica je bila ispred Vijećnice.

Pored SPO-a i njegovog koalicijskog partnera Narodne stranke Austrije (OVP), Dan rada obilježile su i druge stranke.

Tako je Slobodarska stranka Austrije (FPO) u Linzu proslavila ovaj praznik na gradskoj pijaci, a Savez za budućnost Austrije (BZO) održao je konferenciju za štampu u znak protesta zbog "preskupih marševa", dok su dan ranije Zeleni svojim tradicionalnim "Danom nezaposlenih".

I u Njemačkoj sindikalne organizacije obilježavaju 1. maj protestima pod motom "Dobar posao".

Njemački savez sindikata smatra da vlasti u Berlinu moraju do kraja da provedu inicijativu o određivanju minimalnih primanja u iznosu od 7,50 eura po satu. Prošle godine je na protestima širom Njemačke praznik rada obilježilo više od 500.000 građana, što će biti slučaj i ove godine.

U Turskoj je vlada zabranila prvomajski skup na trgu Taksim u Istanbulu iz sigurnosnih razloga, a pripadnici specijalnih policijskih jedinica su upotrijebili suzavac i vodene topove da bi razbili demonstrante koji su se okupili da bi obilježili 1. maj.

Turska policija je razbila grupu demonstranata ispred sjedišta jednog sindikata, kao i grupu koja je pokušala da prođe do trga Taksim, jednog od glavnih istanbulskih trgova. Neki od demonstranata su uzvratili bacajući kamenje na policiju.

U Grčkoj je praznik obilježen protestima, najviše u Atini, gdje su tri vodeća grčka sindikata najavila demonstracije. U centru, gdje se sindikalci okupljaju, postavljene su barikade, prenio je Tanjug.

Međunarodni radnički praznik u Grčkoj je obilježen štrajkovima iako je bio neradni dan. Međugradski željeznički saobraćaj sveden je na minimum i saobraća samo osam vozova, dok su svi međunarodni vozovi obustavljeni.

Ista situacija je bila i sa avionskim prijevozom - jedino je domaća aviokompanija Olimpik održavala neophodne letove.

U indonežanskoj prijestonici Džakarti četrdesetak hiljada demonstranata defilovalo je gradom pod nadzorom oko 15.000 policajaca opremljenih štitovima i pendrecima pomognutih vodenim topovima.

Hiljade demonstranata okupile su se i u Manili, na Filipinima, tražeći veće plaće i bolje uvjete za rad noseći transparente kao što su "Hrana, posao, pravda i sloboda" ili "Povećanje plaća sada".

Većina azijskih berzi je bila zatvorena zbog proslavljanja Prvog maja - slavile su berze iz Kine, Hong Konga, Malezije, Pakistana, Filipina, Singapura, Južne Koreje, Tajlanda, Tajvana i Vijetnama, dok su berze u Australiji, na Novom Zelandu i u Japanu radno proslavljale praznik.