Svijet
0

Prvi put u deceniji budžetski deficit u Rusiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija se suočava s budžetskim deficitom u 2009., prvi put u deceniji, zbog pada cijena nafte, vodeće izvozne robe te zemlje, koji je doveo do smanjenja prihoda države, izjavio je u srijedu zvaničnik Kremlja.

Ekonomski savjetnik Arkadij Dvorkovič također je izjavio da vlada nije odbacila mogućnost traženja stranih kredita u idućoj godini, prenosi DPA.

Rusija je alergična na ideju posuđivanja iz inostranstva otkako je pad vrijednosti rublje 1998. uništio ušteđevine i doveo vladu na rub bankrota.

Iako Dvorkovič nije u detalje govorio o obimu deficita, kazao je da će on biti pokriven ruskim sredstvima za vanredne situacije i novcem od naftnih rezervi.

Budžet za 2009. bio je zasnovan na cijeni nafte od 95 dolara po barelu, ali je ministarstvo finansija otada smanjilo svoja predviđanja cijene barela nafte na 55 dolara.

Poslovni dnevnik Vedomosti javio je u srijedu da bi deficit mogao iznositi pet posto BDP-a, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika u ministarstvu.

Uz trenutnu cijenu nafte na svjetskom tržištu od ispod 40 dolara po barelu, pomalja se deficit od jednog triliona rubalja (36 milijardi dolara), tvrde zvaničnici.

"Deficit je uglavnom izazvan padom cijena nafte i stoga je potpuno logično koristiti rezervna sredstva za pokrivanje budžetskog deficita", izjavio je Dvorkovič za novinsku agenciju Ria-Novosti.

Ruski četverogodišnji budžetski plan usvojen prošlog mjeseca uključuje rast potrošnje na poljima odbrane i infrastrukture.

Poslovne novine Kommersant javile su u srijedu da će ministarstvo finansija, međutim, nezvanično smanjiti budžet za iduću godinu za oko sedam posto.

Ruski premijer Vladimir Putin zahtijevao je da se troškovi ministarstava i državnih agencija smanje za 15 posto, pišu novine.

Dvorkovič je dodao da bi Kremlj mogao razmotriti traženje stranih kredita.

"Kao i svake godine, možemo pribjeći toj opciji. Imamo veoma nizak nivo stranog duga. Rusija je dobar dužnik. Ako bude nužno, mi ćemo to i učiniti", navela je novinska agencija Itar-Tass njegove riječi.

Putin je opsesivno otplaćivao više milijardi dolara vanjskog duga tokom industrijskog buma zemlje između 1999. i 2005.

Rusija je, međutim, jedna od najteže pogođenih zemalja globalnom finasnsijskom krizom.

Rublja se našla pod enormnim pritiskom nakon što su dionice izgubile na vrijednosti više od 70 posto od maja a odliv kapitala buknuo je u jeku nestabilnosti izazvanih ruskim ratom s Gruzijom u augustu.

Ministarstvo finansija smanjilo je svoju prognozu rasta s prosječnih osam posto u posljednjim godinama na 2,4 posto u proteklom mjesecu, a analitičari tvrde da će usporavanje industrijskog rasta biti čak i ozbiljnije.