Gradsko vijeće
0

Mostar usvojio budžet najveći u historiji grada težak 145 miliona KM

G. Š.
Gradski vijećnici grada Mostar na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara su usvojili najveći budžet ikada 145 miliona KM, kao i odluku o njegovom izvršenju, iako su ga pojedini vijećnici ocijenili populističkim i predizbornim.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić je kazao da su vijećnici najviše primjedbi imali na realizaciju budžeta kada su u pitanju infrastrukturni projekti, jer kako je naveo, tu su problemi vezani za provođenje zakona o javnim nabavkama te da je malo i do gradske administracije, ali se nada da će se tokom ove godine uspješno sve završiti.

Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Naglasio da su u izradi budžeta manje ili više učestvovali svi kroz javne odbore i javnu raspravu koja je bila organizirana putem interneta, navodeći da je mnogo prijedloga i prihvaćeno.

"Ovo je velika stvar i veliko povećanje budžeta. Neki ga smatraju predizbornim, a naravno da je predizborni, jer svaki dosadašnji usvojeni budžet je prije izbora, a izbori su krajem ove godine. Ali građani će pored budžeta prepoznati i sve što se radilo ove godine i prema tome nije nikakva populistička odluka usvajanje budžeta nego jedan trend rada ove gradske administracije, tako da je u ovoj godini došlo do povećanja budžeta, što je i rezultat rada u ove protekle tri godine", kazao je Marić.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Zadovoljstvo usvojenim budžetom Mostar nije skrivao ni gradonačelnik Mario Kordić navodeći kako je to najveći budžet ikada u historiji tog hercegovačkog grada.

"Činjenica da imamo budžet od 150 miliona KM i da u povijesti Grad Mostar nikad nije imao veći budžet. Onaj ko imalo zna pročitati budžet, vidjet će da su svi projekti u Gradu Mostaru koje komuniciramo zadnje tri godine i sve ono što se nalazi u strategiji grada ispraćeni, a realizaciju cijele priče, usudio bih se reći da imamo 99 posto", rekao je Kordić.

Ističe da usvojeni budžet podržava sve ono o čemu se govorilo i da je sad najvažnije da se on implementira.

"Kroz više navrata je spominjano da je implementacija budžeta nešto što predstavlja potencijalni problem u Gradu Mostaru, ali je puno problema zbog čega je realizacija sporija nego što bi mi svi htjeli. Jedan od glavnih razloga, kad je infrastruktura u pitanju, jer je najvidljivije da se probijaju rokovi, taj što je građevinska operativa Mostara i regije poprilično desetkovana odlaskom kvalificiranih ljudi u neke druge zemlje. Mi smo ambiciozno otvorili masu velikih projekata sa vrlo jasnom idejom, a to je da infrastrukturni radovi koje financira Grad Mostar budu zamajac gospodarskog razvoja na ovom prostoru", naglasio je mostarski gradonačelnik.

Smatra da je mostarska administracija u tome dobrim djelom uspjela, jer kako kaže obilazi sva gradilišta i razgovaram sa investitorima, ljudima koji rade, sa građanima Mostara i vidi užurbanu atmosferu života.

"Krenulo je i mislim da ćemo još u ovoj godini imati dodatno takvu energiju, jer bi ovo trebala biti prijelomna godina u kojoj Grad Mostar izlazi iz svojih silnih problema. Mislim da smo bili dovoljno hrabri zadnje tri godine, otvoriti sve sporne teme u Mostaru i sve u svemu, kad se uzme šira slika budžet Grada Mostara za 2024. godinu od 145 miliona KM govori o puno posla, puno ambicija i puno zajedničkih ideja, koje ćemo pokušati izrealizirati kako bi nam svima bilo bolje", zaključio je Kordić.