Značajan rast
159

Usvojen rekordan Budžet Općine Ilidža za 2024. godinu u iznosu 60.912.000 KM

V. K.
Na 29. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža, koja je održana u Multifunkcionalnoj sali Općine Ilidža, usvojen je Budžet Općine Ilidža za 2024. godinu u iznosu 60.912.000 KM, a nakon čega je usvojena i odluka o izvršavanju Budžeta Općine Ilidža za 2024. godinu.

U odnosu na 2023. godinu on je veći za više od 15 miliona KM, dok je u poređenju s Budžetom Općine Ilidža iz 2020. godine on rastao za više od 100 posto.

U Budžetu Općine Ilidža za 2024. godinu zadržane su sve stavke koje se odnose na socijalnu zaštitu, podršku boračkoj populaciji, podršku iz oblasti sporta, kulture, obrazovanja i mladih, kao i druge, a više od 60 posto sredstava u Budžetu Općine Ilidža za narednu godinu namijenjeno je za realizaciju kapitalnih projekata.

Najveći kapitalni projekti u narednoj kalendarskoj godini svakako su izgradnja osnovne škole na Stupu, izgradnja sportske dvorane u Hrasnici, kao i rekonstrukcija vrtića Lužani.

Vijećnice i vijećnici Općinskog vijeća usvojili su i Odluku o imenovanju investicionog menadžera Općine Ilidža za 2024. godinu.

Na današnjoj sjednici Općinsko vijeće dalo je saglasnost na Program rada JP Ilidža za poslovnu 2024. godinu, a usvojena je i Odluka o stipendiranju učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju koji su ostvarili uspjeh u prethodnoj školskoj/akademskoj godini, a imaju određen iznos prihoda po članu zajedničkog domaćinstva u školskoj/akademskoj 2023/2024.

Danas je usvojena i Odluka o raspisivanju Javnog poziva za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Ilidža, kao i Program rada Općinskog vijeća za 2024. godinu.

Usvojeno je Rješenje o imenovanju Komisija za utvrđivanje i obilježavanje granice katastarske općine Hrasnica sa granicama katastarskih Butmir, Ilidža, Vrelo Bosne, Vojkovići-dio, Krupac, Blažuj (Općina Ilidža), Donji Hadžići, Lokve i Žunovnica (Općina Hadžići), Presjenica (Općina Trnovo), kao i Rješenje o imenovanju Komisije za utvrđivanje i obilježavanje granice katastarske općine Butmir sa granicama katastarskih općina Dobrinja (Općina Novi Grad) i katastarskih općina Stup, Ilidža, Hrasnica (Općina Ilidža).