Sutra u Haagu
0

Presuda Milutinoviću i petorici saoptuženih

FENA
Sudsko vijeće Haškog tribunala u četvrtak će izreći presude bivšem predsjedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici saoptuženih srpskih političkih, vojnih i policijskih funkcionera, optuženih za ratne zločine i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1999. godine.

Ovo će biti prva presuda koju će Haški tribunal izreći za zločine koje su navodno počinile srpske snage protiv kosovskih Albanaca tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Pored Milutinovića, optuženi su bivši potpredsjednik vlade SRJ Nikola Šainović i generali vojske i policije Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić, za koje je tužilaštvo tražilo da budu osuđeni na kazne od 20 godina do doživotnog zatvora, a odbrana da budu oslobođeni.

Njih šestoricu optužnica tereti za progone, ubistva, deportaciju i prisilno premještanje kosovskih Albanaca od 1. januara do 20. juna 1999.

Oni su optuženi za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bila promjena etničke ravnoteže na Kosovu u nastojanju da se osigura trajna srpska kontrola nad pokrajinom.

Taj cilj, kako se navodi, trebalo je da bude ostvaren sistematskom kampanjom terora i nasilja, koje su snage SRJ i Srbije, po uputstvu ili uz podršku optuženih, provodile nad albanskim stanovništvom na Kosovu, granatirajući sela i gradove, paleći kuće i imanja, ubijajući, silujući i zastrašujući.

Šestorica srpskih funkcionera su, prema navodima optužnice, odgovorni za protjerivanje i raseljavanje 800.000 kosovskih Albanaca, ubistva stotina civila i sistematsko razaranje kulturnih i vjerskih objekata.

Šainović i načelnik Generalštaba VJ, general Ojdanić, prebačeni su u pritvor Haškog tribunala 2002. godine, Milutinović 2003., a komandant Treće armije VJ Pavković, komandant Prištinskog korpusa i načelnik štaba Treće armije Lazarević i načelnik MUP-a za Kosovo i Metohiju Lukić 2005.

Sva šestorica su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje im je počelo 10. jula 2006, a završeno 27. augusta prošle godine.

Optužba je tokom izvođenja dokaza izvela 113 svjedoka, a odbrana 118, dok je Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Ian Bonomy, pozvalo još dvojicu svjedoka.

Tužilaštvo je u završnoj riječi tvrdilo da je dokazalo krivicu svih optuženih i zatražilo je da budu osuđeni na kazne od 20 godina do doživotnog zatvora.

Odbrane je, međutim, u završnom izlaganju navela da nema dokaza za krivicu šestorice optuženih i zatražila je da budu oslobođeni, javio je Tanjug.

Prvobitno su postojale odvojene optužnice: jedna protiv Slobodana Miloševića, Milutinovića, Šainovića, Ojdanića i bivšeg ministra policije Vlajka Stojiljkovića, a druga protiv Pavkovića, Lazarevića, Lukića i bivšeg načelnika Resora javne sigurnosti i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Vlastimira Đorđevića.

Iz prve su izdvojeni Milošević, kojem je suđeno odvojeno, i Stojiljković, koji je izvršio samoubistvo, a iz druge Đorđević, koji je bio u bijegu.

Dvije optužnice su spojene krajem juna 2006. Đorđević je, poslije četiri godine skrivanja, uhapšen u Crnoj Gori i 17. juna 2007. izručen Tribunalu.

Pri prvom pojavljivanju pred sudom, 19. juna, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice koja ga tereti za zločine na Kosovu.