Prvostepena presuda
145

Bivša direktorica osnovne škole u Bihaću osuđena na šest mjeseci zatvora zbog zapošljavanja kćerke

I. M.
Foto: Osnovna škola Kamenica
Foto: Osnovna škola Kamenica
Prvostepenom presudom bivša v.d. direktorica Osnovne škole "Kamenica" Bihać Elvira Mušić osuđena na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Dana 21. decembra 2023. godine Općinski sud u Bihaću donio je prvostepenu presudu kojom je Elviri Mušić (51) iz Bihaća izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Podsjećamo, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Elvire Mušić 26. decembra 2022. godine.

Optuženoj se predmetnom optužnicom stavlja na teret osnovana sumnja da je u periodu od 28. oktobra 2019. godine do 24. aprila 2020. godine u Bihaću kao odgovorna osoba, vršilac dužnosti direktora JU Osnovne škole "Kamenica" Bihać, svjesna da prekoračuje svoja službena ovlaštenja protivno odredbama Pravilnika JU Osnovne škole, protivno odredbama Zakona o osnovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju i Pravilnika o kriterijima za proglašavanjem uposlenika za čijim je radom djelimično ili potpuno prestala potreba, te protivno uvjetima preuzimanja uposlenika iz jedne škole u drugu bez prethodne obavijesti i odobrenja Školskog odbora i provođenja propisane procedure zaključila više ugovora o radu sa svojom kćerkom H.M.M. i na taj način pribavila joj korist u vidu nezakonitog zasnivanja radnog odnosa čime je počinila krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Optuženoj se izriče sigurnosna mjera zabrana obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti te joj se zabranjuje da u periodu od tri godine računajući od dana pravosnažnosti presude obavlja rukovodeću funkciju u ustanovama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u trajanje ove sigurnosne mjere. Protiv ove presude dopuštena je žalba Kantonalnom sudu u Bihaću.