Svijet
19

Premijer Turske Ahmet Davutoglu podnosi ostavku na vanrednom kongresu stranke krajem maja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kako prenosi BBC premijer Turske Ahmet Davutoglu do kraja mjeseca podnijet će ostavku na mjesto premijera države a vjerovatno i poziciju predsjednika AK partije na vanrednom kongresu stranke koji će biti održan 22. maja.

Ova odluka donesena je danas nakon sastanka izvršnog odbora AK partije. Vanredni kongres trebao bi biti održan 22. maja ove godine.

Špekulacije o ostavci Davutoglua rasprostranjene su nakon što se sinoć sastao sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Prema pisanju određenih medija u Turskoj do takve odluke je došlo nakon navodnog neslaganja Davutoglua i Erdogana o određenim pitanjima. Tako predsjednik Turske navodno nije zadovoljan time što Davutoglu ne podržava uvođenje predsjedničkog sistema u toj zemlji, ali je i nezadovoljan vanjskom politikom Davutoglua, i načinom na koji se bori protiv unutrašnjih neprijatelja.

Erdogan je lično predložio Davutoglua za njegovog nasljednika na čelu AK partije, nakon što je 2014. godine izabran za predsjednika države.

Prije nekoliko dana Davutogluu je oduzeto pravo da imenuje stranačke funkcionere u turskim regijama, što se smatra jednim od ključnih autoriteta šefa stranke. Turska se trenutno nalazi pred velikim izazovima, prije svega zbog unutrašnjih problema i konstantnih previranja s kurdskim militantima, ali i učestalim terorističkim napadima IDIL-a.

S druge strane Turska je u procesu implementacije važnih sporazuma postignutih s Evropskom unijom o kontroli izbjegličke krize, koje je predvodio upravo premijer Davutoglu.

Na konkresu AK partije 22. maja bit će izabran novi premijer Turske.