Svijet
7

Šta se dešava u Turskoj: Hitni sastanak predsjednika i premijera, sutra obraćanje Davutoglua

Piše: N. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
Večeras je održan hitni sastanak premijera Turske i nominalnog predsjednika vladajuće AKP stranke Ahmeta Davutoglua i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, ali je saopćeno da će se Davutoglu sutra obratiti javnosti.

Sjednica stranačkog Upravnog odbora bit će održana sutra u Ankari s početkom u 11.00 sati po lokalnom vremenu. Nakon sjednice Davutoglu će održati konferenciju za novinare na kojoj će biti saopćene najnovije odluke u vezi sa aktuelnim pitanjima.

O kojim aktuelnim pitanjima se razgovaralo nije saopćeno, ali turski mediji posljednjih dana spekulišu da bi premijer Davutoglu mogao podnijeti ostavku.

Ugledni turski novinar Mustafa Akyol u kolumni za Al-Monitor navodi da je Erdogan nezadovoljan dosadašnjim angažmanom Davutoglua i da bi na čelu stranke i u premijerskoj fotelji radije vidio nekog drugog.

Turski dnevni list Hurriyet navodi, pozivajući se na izvore bliske Davutogluu, da će on, kao predsjednik stranke, zatražiti vanredni kongres na kojem se neće kandidirati ni za jednu od stranačkih pozicija.

Zanimljivo je i da je prije nekoliko dana Davutogluu oduzeto pravo da imenuje stranačke funkcionere u turskim regijama, što se smatra jednim od ključnih autoriteta šefa stranke.

Također, prije dva dana se pojavio blog anonimnog novinara koji je, nezavnično, blizak Erdoganu. U više tekstova na pomenutom blogu jasno je stavljeno do znanja da Erdogan nije zadovoljan Davutogluom koji nije ispunio dva ključna zadatka: borba protiv vanjskih i unutrašnjih neprijatelja Erdogana.

Davutoglu je jučer, obraćajući se zastupnicima AKP-a u parlamentu, rekao da nikada neće izdati svoje prijatelje čak i ako to znači da mora "napustiti pozicije".

Erdogan Davutogluu zamjeri da se nije dovoljno zalagao za uvođenje predsjedničkog sistema čemu već dugo teži.