Svijet
21

Binali Yildirim i zvanično novi predsjednik AK stranke: Nasljednik Davutoglua i poslušnik Erdogana

Piše: N. N.
(Foto: EPA)
Sa 1.405 glasova za i šest nevažećih glasova aktuelni ministar transporta, pomorstva i komunikacija Turske Yildirim izabran je za novog predsjednika stranke.

Yildirim će tako preuzeti funkciju čelnika stranke od dosadašnjeg predsjednika Ahmeta Davutoglua, ali i naslijediti ga na funkciji premijera Republike Turske.

Yildirim je prethodnih 11 godina uspješno obavljao dužnost ministar transporta, pomorstva i komunikacija a bio je na čelu važnih infrastrukturnih projekata.

Na današnjem kongresu Yildirim je jasno kazao kako Turskoj treba novi ustav i predsjednički sistem, što odavno zagovara sadašnji turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Odlazak Ahmeta Davutoglua sa mjesta predsjednika AK stranke većina analitičara tumačila je tihim sukobom sa Erdoganom pri čemu je ključno pitanje upravo bilo treba li Turskoj predsjednički sistem.

Iako Yildirima hvale kao izuzetno sposobnog tehnokratu, analitičar Mustafa Akyol smatra da je sada sasvim nebitno ko će biti novi turski premijer i predsjendik AK stranke. Naime, turski predsjednik Erdogan de facto je već preuzeo sve ključne poluge i spreman je, a to pokazuje i odlazak Davutoglua, sklonuti svakoga ko mu se nađe na putu da i de jure potvrdi svoju vlast.

Yildirim bi uskoro trebao preuzeti i premijersku funkciju.