Nakon zemljotresa
0

Preko 380.000 djece na Haitiju se nada usvajanju

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon katastrofalnog zemljotresa koji je u prošli utorak pogodio Haiti, mnoga djeca koja su ostala bez roditelja čekaju da se pokrenu postupci za usvajanje i nadaju se da će dobiti novi dom u nekoj od zemalja širom svijeta.

"Vlada SAD-a se marljivo priprema i ohrabruje porodice u zemlji da pokrenu postupke usvajanja djece s Haitija. Najmanje 300 zahtjeva za usvajanjem je pokrenuto, ali nezvaničnično ih ima mnogo više", rekla je Jane Napolitano iz Državne sigurnosti SAD-a za BBC.

Međutim, ne radi samo američka administracija na tom pitanju. Zemlje širom svijeta su se angažovale da prime što više djece, koja će tu dobiti topli dom i brižne roditelje. Saznaje se da je za neku djecu proces usvajanja već počeo, odmah nakon što je potres pogodio Haiti. Agencija za usvanje iz Holandije poslala je avion koji bi trebao da doveze u njihovu zemlju 100 djece, a s nestrpljenjem ih očekuju holandske porodice.

Kao veliki problem nameće se u zemljotresu uništena i nestala dokumentacija o djeci.

"Mi smo posvećeni da to riješimo što prije, kako bi ova nesretna djeca dobila dom. Naravno, želimo i da povežemo razdvojene porodice s Haitija, ako je to moguće. Za djecu koja nemaju nikoga, usvajanje je jedina opcija i mi ćemo se truditi da im to pružimo", rekla je Jane Napolitano.

Američka državna tajnica Hillary Clinton oglasila se prošle sedmice o ovom gorućem pitanju.

"Radimo na tome da identifikujemo djecu koja su spremna za usvajanje i da riješimo pitanje papirologije i birokratije. Ta djeca zaslužuju dom i ljubav", rekla je Clinton za CNN.

Kanadske vlasti su objavile da će prioritet u dobijanju imigracijskih viza imati djeca koju žele usvojiti kanadske porodice. Francuska je, prema nezvaničnim informacijama, pokrenula između 1.200 i 1.500 postupaka za usvanje siročadi s Haitija. Tamošnja vlada naglašava da se prvo treba fokusirati na slanje pomoći u ovu razorenu državu, pa tek onda na usvajanje djece.

Mnogi budući roditelji traže da se ubrzaju ovi procesi. Brinu se da bi mogao nastati problem oko izgubljenih podataka u zemljotresu i zato insistiraju da se usvajanja što prije privedu kraju.

Na Haitiju ima 380.000 djece koja su spremna za usvajanje, a očekuje se da bi se taj broj mogao ubrzo povećati.